Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων χθες σε μια πτωτική αγορά ενισχύθηκε κατά 1,82% έχοντας μάλιστα να κλείσει αρνητικά έξι συνεδριάσεις, ενώ η μετοχή της Motor Oil συμπλήρωσε χθες την τρίτη διαδοχική ανοδική της συνεδρίαση, εν μέσω έντονων κλυδωνισμών στο υπόλοιπο Χ.Α..
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τα δύο διυλιστήρια της χώρας αφενός δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε Ρωσία – Ουκρανία, καθώς προμηθεύονται πετρέλαιο από άλλες χώρες, αφετέρου ωφελούνται τα μέγιστα από τη διαρκή αύξηση των τιμών του… μαύρου χρυσού, αλλά και από τη διαφαινόμενη υποχώρηση της πανδημίας και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.
Έχοντας αμφότεροι οι εισηγμένοι όμιλοι πολύ μεγάλα αποθέματα «κάβα» σε πολύ χαμηλότερες τιμές, εύλογα βγαίνουν ωφελημένοι από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αποτελώντας μια εξαίρεση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι δύο όμιλοι, ΕΛΠΕ και Motor Oil υπέφεραν την τελευταία διετία της πανδημίας και ειδικά το 2020, όταν «έσβησε» για πολλούς μήνες η δραστηριότητα, με τη ζήτηση για καύσιμα στο ναδίρ πολλών δεκαετιών. Τότε ήταν που εν μέσω της καραντίνας ή λίγο μετά, όταν έληγαν τα συμβόλαια του πετρελαίου κανείς δεν ήθελε το μαύρο χρυσό, αφού η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε σταματήσει.
Μια πρωτοφανής κατάσταση, με τις τιμές των συμβολαίων να γυρνούν αρνητικές και πολλοί έμαθαν τότε ότι μπορεί και να χρειαστεί να πληρώσεις για να δώσεις πετρέλαιο (αφού τα συμβόλαια έχουν φυσική παράδοση). Τότε λοιπόν, οι τιμές των συμβολαίων βρέθηκαν ακόμη και στα -40 δολάρια!
Τώρα, δύο χρόνια μετά, το πετρέλαιο φλερτάρει με τα 100 δολάρια και σε υψηλό 7ετίας λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις πρώτες ύλες αλλά και λόγω της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.
Αποθέματα
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων θα ανακοινώσει αποτελέσματα αύριο Πέμπτη, με τους αναλυτές να έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι τα μεγέθη θα αγγίξουν ρεκόρ. Στο 9μηνο ο όμιλος είχε παρουσιάσει σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη φτάνοντας στα 257,89 εκατ. ευρώ ή 0,83 ευρώ κέρδη ανά μετοχή.
Παράλληλα, στο 9μηνο τα αποθέματα του ομίλου ήταν πολύ ισχυρά, σε αργό πετρέλαιο και διυλισμένα - ημιτελή προϊόντα αξίας 426,97 και 584,33 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ήτοι συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα περιθώρια κέρδους το 2022, τη στιγμή που οι τιμές «τρέχουν» προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, ο όμιλος Motor Oil παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε επίπεδο εννεαμήνου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2021, παρουσιάζοντας πωλήσεις 7,14 δισ. ευρώ, μια επίδοση… εκκωφαντική. Παράλληλα, παρουσίασε καθαρά κέρδη 206,34 εκατ. ευρώ ή 1,86 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας τον πήχη για το σύνολο της χρήσης.
Στο 9μηνο η Motor Oil εμφανίστηκε να έχει ρεκόρ αποθεμάτων σε αργό πετρέλαιο και έτοιμα προϊόντα καθώς ξεπερνάει σε αξία τα 796 εκατ. ευρώ με τιμή κτήσης πολύ χαμηλότερα από αυτή που «τρέχει» τώρα ο μαύρος χρυσός.
Οι μετοχές δεν έχουν κλείσει τη ζημιά του Covid-19
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αμφότερες οι μετοχές υστερούν έναντι σύσσωμου σχεδόν του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ δεν έχουν κλείσει την «ψαλίδα» της πτώσης από την πανδημία την τελευταία διετία, μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων μετοχών το έχει κάνει. Αυτό, αν μη τι άλλο μαρτυρά τα περιθώρια που έχουν οι δύο τίτλοι.
Από το ναδίρ του Μαρτίου 2020, Motor Oil και ΕΛΠΕ έχουν τη μικρότερη αντίδραση με άνοδο μόλις 31,24% και 44% αντίστοιχα. Και αυτό, όταν ο Γ.Δ. κερδίζει έκτοτε 94,92%, ο FTSE 25 είναι στο +93,30%, ο Mid Cap καταγράφει ράλι +134,22% και ο τραπεζικός δείκτης μετά την κούρσα και του 2022 βρίσκεται στο +118%.
Οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil υστερούν έναντι όλων των άλλων ενεργειακών blue chips, η μετοχή των οποίων έχει ασύγκριτα καλύτερη εικόνα. Η Μυτιληναίος κερδίζει από το Μάρτιο του 2020 σε ποσοστό 205%, η Viohalco είναι στο 182%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +144%, Ελλάκτωρ +133%, Τέρνα Ενεργειακή +122%, ενώ πρωταθλήτρια φυσικά είναι η ΔΕΗ με απόδοση 464%.
Η πορεία των δύο μετοχών τη διετία
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε χθες στα 6,70 ευρώ με άνοδο 1,82%, με την κεφαλαιοποίηση στα 2,04 δισ. ευρώ. Η Motor Oil έκλεισε στα 14,20 ευρώ με άνοδο 0,92%, ενώ ο όμιλος αποτιμάται στα 1,57 δισ. ευρώ. Φέτος, ο τίτλος των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 7,72%, ενώ η MOH κερδίζει 3,27%, υστερώντας έναντι του Γενικού Δείκτη.
Το 2021 η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε κατά 15,2%, ενώ η Motor Oil έκλεισε στο +16,5%. Το 2020, στη χρονιά του σοκ της πανδημίας, ΕΛΠΕ και Motor Oil είχαν κλείσει με απώλειες 11,63% και 9,89% αντίστοιχα.