Μενού Ροή
Κύπρος: Κέρδος μέχρι €7 σε κάθε γέμισμα – Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές καυσίμων

Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων μεταξύ των πρατηρίων πετρελαιοειδών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο.

Η διαφορά στις τιμές σε κάποια πρατήρια αγγίζει τα 14 σεντ το λίτρο, με αποτέλεσμα όσοι καταναλωτές δεν ελέγχουν τις τιμές και μπαίνουν στο πρώτο πρατήριο που συναντούν, να πληρώνουν περισσότερα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμα και πρατήρια καυσίμων τα οποία βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και το ένα απέναντι από το άλλο, έχουν αποκλίσεις στις τιμές έως και 10 σεντ το λίτρο.

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο. Για παράδειγμα, χθες, η φθηνότερη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.45 το λίτρο και η ακριβότερη τιμή ήταν €1.59 το λίτρο, δηλαδή μια διαφορά της τάξης των 14 σεντ το λίτρο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο καταναλωτής για του ίδιου τύπου καύσιμα και για την ίδια ποσότητα πλήρωσε περισσότερα.

Χθες, αν κάποιος καταναλωτής ανεφοδίασε το όχημα του με 50 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από το πρατήριο βενζίνης που είχε τις φθηνότερες τιμές της βενζίνης πλήρωσε συνολικά €73. Καταναλωτής που ανεφοδίασε το αυτοκίνητο του με 50 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από το πρατήριο το οποίο πωλούσε το συγκεκριμένο καύσιμο στην ακριβότερη τιμή, πλήρωσε €80.

Συνεπώς, από ένα γέμισμα του οχήματος υπήρξε μια διαφορά €7.

Στις τέσσερις εβδομάδες, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο βενζίνης η εξοικονόμηση που θα έχουν θα είναι της τάξης των €28, αν η διαφορά στην τιμή παραμείνει η ίδια. Πρόκειται για ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την έρευνα που διενέργησε ο «Φ» στο Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Καταναλωτής του Υπουργείου Ενέργειας, διαπιστώνεται πως είναι πιο χαμηλές οι τιμές των καυσίμων σε πρατήρια σε κοινότητες ή σε πρατήρια που δεν βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές, παρά σε πρατήρια σε αστικές περιοχές.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, μιλώντας στον «Φ» για τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές μεταξύ πρατηρίων, κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιλογές τους. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, οι καταναλωτές θα πρέπει να μελετούν το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας και να κάνουν τις πιο φθηνές επιλογές. Όπως είπε, με τις σωστές επιλογές οι καταναλωτές μπορεί να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα κάθε μήνα

 

Ανάσα για τους καταναλωτές

Την ίδια ώρα, καλά είναι τα νέα για τους καταναλωτές, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο κατέγραψαν μείωση, γεγονός που τους επιτρέπει κάπως να ανασάνουν.

Μέσα σε ένα μήνα, η μείωση των τιμών σε κάποιες περιπτώσεις καυσίμων φτάνει τα 6 σεντ το λίτρο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων μειώθηκε κατά 4,4 σεντ το λίτρο.

Χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων ήταν €1.53 (μέση τιμή ) το λίτρο, ενώ στις 3 Μάιου η τιμή ήταν €1.57 το λίτρο. Βάσει των ίδιων στοιχείων η φθηνότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.45 και η ακριβότερη ήταν €1.59 το λίτρο.

Διαφορά πέραν των 6 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης

Η διαφορά της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης από τις αρχές Μαϊου μέχρι χθες ήταν 6.2 σεντ το λίτρο, δηλαδή, η μέση τιμή χθες ήταν €1.54 το λίτρο ενώ το περασμένο Μάιο η τιμή ήταν €1.60 το λίτρο.

Συγκεκριμένα, η φθηνότερη τιμή πώλησης στα πρατήρια ήταν €1.47 το λίτρο και η ακριβότερη ήταν €1.61 το λίτρο. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εντός ενός μηνά μειώθηκε κατά 2,6 σεντ το λίτρο. Συγκεκριμένα χθες η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €1.11 το λίτρο ενώ στις 3 περασμένου Μάιου πωλείτο €1.13 το λίτρο. Η φθηνότερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο, ήταν €0.99 σεντ το λίτρο και η ακριβότερη €1.25, δηλαδή μια διαφορά της τάξης πέραν των 25 σεντ.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, αναφέρθηκε στην καθοδική πορεία που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μείωση των τιμών να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας