Η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώνεται η συμφωνία για την απόκτηση και ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου άνω των 550 MW στην Ελλάδα, από τα μεγαλύτερα της χώρας. Η επένδυση σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη κίνηση της Masdar μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την πλήρη απόκτηση της ελληνικής εταιρείας.
Η επίσημη ανακοίνωση αφορά έργο της Lightsource bp και προβλέπει την προσθήκη μπαταριών και δύο ιδιωτικών υποσταθμών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση των απαιτούμενων εγκρίσεων. Το έργο δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της αγοράς, πρόκειται για τον «Ενιπέα» στη Θεσσαλία, ισχύος περίπου 560 MWp — ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά projects που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.
Για τον Αριστοτέλη Χαντάβα, η κίνηση έχει και προσωπικό αποτύπωμα. Μόλις επτά μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης, ο CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καλείται να δείξει στην πράξη πώς η εταιρεία θα γίνει ο βασικός βραχίονας της Masdar για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η εξαγορά του Ενιπέα δεν είναι απλώς μια προσθήκη ισχύος. Με την αποθήκευση και τις υποδομές σύνδεσης που σχεδιάζονται, η εταιρεία επιχειρεί να αποκτήσει παρουσία σε όλη την αλυσίδα: από την παραγωγή πράσινης ενέργειας έως τη δυνατότητα διάθεσής της όταν τη χρειάζεται το σύστημα.
Η εξέλιξη ενισχύει τη θέση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στην αγορά των φωτοβολταϊκών, όπου μέχρι σήμερα η παρουσία της ήταν σαφώς μικρότερη από εκείνη στα αιολικά. Με την προσθήκη του Ενιπέα, η εταιρεία διεκδικεί τη δεύτερη θέση μεταξύ των επενδυτών φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, μετά το σχήμα ΔΕΗ–RWE. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: οι περικοπές παραγωγής ΑΠΕ και οι περιορισμοί στα δίκτυα κάνουν όλο και πιο απαραίτητο τον συνδυασμό νέων πάρκων με μπαταρίες και ευέλικτες υποδομές.
Το επόμενο μέτωπο είναι τα data centers. Η Masdar και η Khazna Data Centers υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για να διερευνήσουν λύσεις καθαρής ηλεκτροδότησης και αποθήκευσης στην Ελλάδα. Η επίσημη ανακοίνωση δεν δίνει συγκεκριμένα μεγέθη ούτε περιγράφει οριστική επενδυτική απόφαση. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της αγοράς, το σχέδιο που εξετάζεται αφορά data centers δυναμικότητας έως 600 MW και συνοδευτικές επενδύσεις ΑΠΕ περίπου 2,4 GW. Πρόκειται για μεγέθη που αποτυπώνουν το εύρος της διερεύνησης, όχι για δεσμευμένο επενδυτικό πρόγραμμα.
Εδώ βρίσκεται και η ουσία της στρατηγικής. Τα data centers, ιδίως όσα θα εξυπηρετούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλή αξιοπιστία. Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτούνται αποθήκευση, δίκτυα και λύσεις που θα εξασφαλίζουν ενέργεια και εκτός των ωρών ηλιοφάνειας. Η Masdar επιχειρεί να συνδέσει την ενεργειακή επένδυση με τη νέα ψηφιακή ζήτηση — και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καλείται να υλοποιήσει το ελληνικό σκέλος.
Αν ο Ενιπέας είναι η πρώτη χειροπιαστή κίνηση, η συνεργασία με την Khazna δείχνει πόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι οι φιλοδοξίες. Το αν θα μετατραπούν σε έργα θα κριθεί από τις οριστικές συμφωνίες, τις εγκρίσεις, τη χρηματοδότηση και την εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου. Για τον Χαντάβα, η πρόκληση είναι να αποδείξει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να περάσει από τη θέση του μεγάλου επενδυτή ΑΠΕ σε εκείνη του παίκτη που οργανώνει το ενεργειακό οικοσύστημα γύρω από τις νέες ανάγκες της οικονομίας.