Εάν το Ελ Νίνιο οδηγήσει σε ήπιο χειμώνα στην ΕΕ, τότε οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν, αλλά το TTF θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα σε ένα σενάριο ψυχρού καιρού, επισημαίνει η Bank of America. Ωστόσο, το να εναποθέτει η Ευρώπη τις ελπίδες της για το φυσικό αέριο στο Ελ Νίνιο, δεν αποτελεί στρατηγική. Όπως τονίζει η BofA, η δυναμική του κινδύνου καιρού και αποθήκευσης την οδηγεί να εκτοξεύσει την πρόβλεψή της για την τιμή του TTF στο δ’ τρίμηνο στα 100 ευρώ/MWh.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, στις αρχές Αυγούστου, αύξησε την πρόβλεψή της για το χειμερινό TTF με την υπόθεση ότι το Κατάρ θα επανέλθει στην κανονικότητα παραγωγή αυτό το φθινόπωρο. «Ωστόσο, να που βρισκόμαστε περισσότερο από ένα μήνα αργότερα και το Κατάρ δεν φαίνεται να είναι πιο κοντά στην επανέναρξη σταθερών εξαγωγών LNG», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο στόλος LNG έχει δει λίγα πλοία πρόθυμα να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω των Στενών του Ορμούζ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δεξαμενόπλοια Q-Max και Q-Flex που κατασκευάστηκαν ειδικά για το Κατάρ θα μπορούσαν να είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Η BofA εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί στο Κατάρ ένας μήνας ή και περισσότερο για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες LNG στα μη κατεστραμμένα τρένα υγροποίησης, μόλις τα Στενά θεωρηθεί αξιόπιστα ασφαλές για διέλευση.
Η Ασία μείωσε τις εισαγωγές LNG την άνοιξη, ωστόσο οι αγορές υγρού αερίου έχουν αυξηθεί πρόσφατα, προσθέτει η BofA. Οι εισαγωγές LNG τον Ιούλιο ήταν κοντά στα εποχιακά υψηλά και οι εισαγωγές τον Αύγουστο ήταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.
Οι ΗΠΑ, μαζί με χώρες όπως ο Καναδάς, η Μαλαισία και η Νιγηρία, έχουν σημειώσει αύξηση των εξαγωγών LNG φέτος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσουν πλήρως την απώλεια παραγωγής από το Κατάρ.
Εντωμεταξύ, η Ευρώπη δυσκολεύεται να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου με μια καμπύλη φυσικού αερίου TTF σε κατάσταση backwardation (τρέχουσες τιμές spot είναι υψηλότερες από τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης). Επιπλέον, το TTF έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού διαπραγματευόμενο με discount σε σχέση με τo ασιατικό φυσικό αέριο JKM. Η BofA εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ προς την Ασία από μόνη της το καλοκαίρι θα είχε θέσει σε τροχιά πλήρωσης τα ευρωπαϊκά αποθέματα αυτό το φθινόπωρο, εάν δεν είχε διαταραχθεί το LNG στη Μέση Ανατολή.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο σε περίπτωση ψυχρού καιρού», τονίζει η BofA. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε εποχιακά χαμηλά επίπεδα, έχοντας υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 2021 ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Όπως εκτιμά, τα αποθέματα θα εισέλθουν στη χειμερινή περίοδο κάτω από το όριο των 850 TWh —δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2021— ενώ ενδέχεται να μην επιτευχθεί καν ο στόχος του 75% που έχει θέσει η ΕΕ για την περίπτωση «επίμονων προκλήσεων» (ο οποίος αποτελεί και τον λιγότερο αυστηρό στόχο).
Η Ευρώπη βίωσε ήπιες καιρικές συνθήκες και περιορισμένες αντλήσεις αποθεμάτων από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά τους χειμώνες 2022-23 και 2023-24, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ποσότητες που αντλήθηκαν από τις αποθήκες κατά τους δύο τελευταίους χειμώνες ήταν μεγαλύτερες. Μια επανάληψη των επιπέδων άντλησης που καταγράφηκαν σε οποιονδήποτε από τους δύο προηγούμενους χειμώνες θα μπορούσε να οδηγήσει τα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2027. Παρόλο που οι στόχοι της ΕΕ για την αποθήκευση αποσκοπούν στην ενίσχυση της αναπλήρωσης των αποθεμάτων κατά τη θερινή περίοδο και στη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον χειμώνα, οι πραγματικές ποσότητες που θα αντληθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Ακριβό TTF τον χειμώνα, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη
Από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ιράν, η αγορά TTF εμφανιζόταν υπερβολικά αισιόδοξη ότι η επανέναρξη των εξαγωγών από το Κατάρ ήταν επικείμενη, σημειώνει η BofA. Ωστόσο, ο χειμώνας πλησιάζει, οι εξαγωγές LNG από το Κατάρ παραμένουν σημαντικά μειωμένες εδώ και πάνω από έξι μήνες και τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου οδεύουν προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή κατά την είσοδο στον χειμώνα.
Εάν το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο οδηγήσει σε ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τα 50 ευρώ/MWh.
Αντιθέτως όμως, ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές TTF στα υψηλά επίπεδα του 2022, καθώς οι τελικοί καταναλωτές και οι κυβερνήσεις θα σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες LNG.
Πιθανότατα θα απαιτηθούν υψηλότερες τιμές TTF για να προκληθεί περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, η BofA αναθεωρεί την πρόβλεψή της για τις τιμές TTF το τέταρτο τρίμηνο του 2026 στα 100 ευρώ/MWh, αναμένοντας ωστόσο ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα περίπου 40 ευρώ/MWh έως το δεύτερο εξάμηνο του 2027.
Υπάρχει πάντως, όπως προειδοποιεί, πιθανότητα περαιτέρω ανοδικής πίεσης στις τιμές του 2027, εάν το Κατάρ δεν έχει αποκαταστήσει τις «κανονικές» εξαγωγές LNG έως το τέλος του έτους.