Μενού Ροή
Μαθήματα ανθρώπινης ηγεσίας από τους Ζουλού

Βάσω Καβαλλιεράτου, Engagement Manager, N2Growth

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι βιαζόμαστε, όπου ο χρόνος αποτελεί πολυτέλεια που ποτέ δεν έχουμε και που στην μηχανική, τις περισσότερες φορές, ερώτηση «τι κάνεις» οι περισσότεροι από εμάς απαντάμε εξίσου μηχανικά με ένα ξύλινο «καλά» που μας βγαίνει αβίαστα ακόμα και όταν δεν ισχύει.

Ζούμε σε έναν κόσμο που δίνουμε προτεραιότητα στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθημάτων των συναδέλφων, των συνεργατών ή των πελατών μας.

Ζούμε σε μια καθημερινότητα που συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο, την ίδια στιγμή που εμείς αυτοπεριοριζόμαστε σε επιφανειακές σχέσεις-επαφές ξεχνώντας τη σημασία του ανθρώπου που αποτελεί την κινητήριο δύναμη κάθε οργανισμού, της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Η σημασία, η προσοχή και τελικά η αξία που δίνουμε στον άλλον - ανεξαρτήτως θέσης, ρόλου ή σκοπιμότητας - είναι μία κρίσιμη δεξιότητα, ο ρόλος της οποίας αναδείχθηκε με εκκωφαντικό τρόπο την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας και πλέον πρωταγωνιστεί εν μέσω μίας νέας κανονικότητας διαρκώς αναδυόμενων πολυσύνθετων προκλήσεων.

Αν μπορούσαμε να αφιερώσουμε ελάχιστο χρόνο για να επικοινωνήσουμε πιο ουσιαστικά με τους ανθρώπους μας, να τους κοιτάξουμε στα μάτια, να κατανοήσουμε τα δυνατά τους σημεία, τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες τους, τότε θα είχαμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των φόβων, της αποξένωσης, της έλλειψης φιλοδοξιών και στοχοπροσήλωσης, αλλά και της ευρύτατης ψυχικής κόπωσης που ολοένα και περισσότερο αποτελεί μάστιγα της εποχής μας με δραματικές συνέπειες στις οικονομίες αλλά και σε κάθε μικρό ή τεράστιο οργανισμό.

Δημιουργώντας σχέσεις που αντανακλούν ειλικρινή εκτίμηση και ενδιαφέρον, ενδυναμώνουμε την εμπιστοσύνη, την συμπερίληψη, την αφοσίωση και την δέσμευση της καθεμίας και του καθενός με άξονα κοινούς, αμοιβαία ωφέλιμους στόχους, επιτρέποντας την απελευθέρωση του δυναμικού που κρύβουμε όλοι μας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά σαν μέλη μίας ομάδας, εταιρείας, κοινωνίας.

Στην N2Growth θυμόμαστε συχνά τον αφρικανικό χαιρετισμό SAWUBONA που μεταφράζεται ως «σε βλέπω» - «σε προσέχω» και που σε αντίθεση με το ξύλινο «τι κάνεις» αντανακλά τη βαθύτερη, πιο ουσιαστική επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα να ενδυναμώσουμε την ανθρώπινη, συνειδητή ηγεσία σε κάθε επίπεδο και πεδίο των οργανισμών, ενισχύοντας τις διοικήσεις και τα διοικητικά συμβούλια με στοιχεία που ολοένα και περισσότερο θα αποτελούν καταλύτες βέλτιστης αντιμετώπισης των προκλήσεων και ανταγωνιστικής αξιοποίησης των προοπτικών ενός αύριο που είναι ήδη εδώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας