Μενού Ροή
beta-cae-systems
Ποια είναι η… άγνωστη ελληνική εταιρεία Beta CAE Systems που εξαγοράζεται έναντι 1,24 δισ. δολάρια

Ξεκίνησε ως μια μικρή startup από ένα γραφείο 80 τ.μ. από τέσσερις συμφοιτητές του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη το 1999, και μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια έχει εξελιχτεί σε μια από τις πλέον πρωτοπόρες εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δραστηριοποιούμενη σε τεχνολογία αιχμής, έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίες βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής, όπως η Honda, η General Motors και η Lockheed Martin ενώ έφτασε μέχρι και τη NASA.

Στον μακρύ κατάλογο των πελατών φιγουράρουν όλες οι γνωστές βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων, αεροσκαφών, τραίνων, αγωνιστικές ομάδες (Formula1), ναυπηγεία, χημικές βιομηχανίες, γενικής μηχανολογίας, πανεπιστημιακά ιδρύματα και πλήθος άλλων φορέων.

Ο λόγος για την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Beta CAE Systems που όπως γνωστοποιήθηκε χθες, μέσω του Reuters, εξαγοράζεται από τον αμερικανικό όμιλο λογισμικού Cadence Design Systems που κάνει τζίρο 4 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 11 χιλ. εργαζόμενους, έναντι 1,24 δισ. δολάρια! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που ασφαλώς τιμά τη χώρα μας αλλά κυρίως τους δημιουργούς αυτής της πρωτοπόρας εταιρείας που εξάγει τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.

Η Cadence Design Systems εδρεύει στην Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στο Nasdaq, ενώ η συμφωνία εξαγοράς της Beta CAE Systems αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η αμερικανική εταιρεία θα καταβάλει το 60% του τιμήματος, περίπου 744 εκατ. δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η Cadence Design Systems είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών.

Όσον αφορά την Beta CAE Systems, από το 2017 λόγω του ευρύτερα «αφιλόξενου» επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τα capital controls και την κρίση αξιοπιστίας για τα assets της χώρας, επέλεγε να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και έγινε εταιρεία holding. Όμως η παραγωγική μονάδα παραμένει στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, με την εταιρεία να είναι πλέον θυγατρική της holding, ενώ διατηρεί πολλές θυγατρικές διεθνώς, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ιταλία.

Κάνει κύκλο εργασιών 90 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει τα πρωτοποριακά προγράμματα ANSA και META, δηλαδή έναν προ-επεξεργαστή και έναν μετα-επεξεργαστή δεδομένων με λύσεις προσομοίωσης που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Διαδικασίες άκρως απαραίτητες για την πρόληψη κινδύνων και μείωσης κόστους, εξού και το πελατολόγιο που αποτελείται από βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων, αεροσκαφών, τρένων, αγωνιστικές ομάδες (Formula1), ναυπηγεία, χημικές βιομηχανίες, γενικής μηχανολογίας κ.λπ.

Το Cadence Design Systems είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών, βοηθώντας τους κατασκευαστές τσιπ να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ για να σχηματίσουν πολύπλοκα κυκλώματα. Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια, έχει ανοιχτεί σε λογισμικό σχεδιασμού για μεγαλύτερα συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα.

Οι πελάτες της Cadence είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, που προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα από τσιπ σε συστήματα, χημικά έως φάρμακα και προδιαγραφές έως κατασκευή για τις πιο δυναμικές εφαρμογές της αγοράς, όπως υπολογιστές υπερκλίμακας, επικοινωνίες 5G, αυτοκίνητα, κινητά, αεροδιαστημική, καταναλωτικές, βιομηχανικές και βιοεπιστήμες.

Σχολιάζοντας το deal ο πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της Beta CAE Systems Παναγιώτης Κουβράκης, σημειώνει: «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγούμαστε στην εξέλιξη της μηχανικής προσομοίωσης, πρώτα με την καθιέρωσή μας στον τομέα της επίγειας και στη συνέχεια στους τομείς της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της ενέργειας και άλλων βιομηχανικών κλάδων.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας της Cadence και είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε με επιτυχία, μέσω των κοινών μας αξιών και του πάθους μας για την καινοτομία και τη μηχανική, αλλά και την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Η... άγνωστη Ελλάδα της καινοτομίας

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα ερευνητικά προγράμματα και οι πρώτες εφαρμογές των ιδρυτών της Beta CAE Systems έγιναν από το 1987, όμως συναντούσαν διαρκώς αρνήσεις για χρηματοδότηση από τις υπηρεσίες έρευνας και άλλους φορείς. Κατόπιν, έδειξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε κάποιους γνωστούς στη Γερμανία και σταδιακά, αξιοποιώντας τις πρώτες εφαρμογές πάνω σε αυτοκίνητα, έφτιαξαν το 1990 το πρώτο πρόγραμμά τους, το ANSA, ενώ ύστερα από τέσσερα χρόνια εμφανίστηκαν τα πρώτα έσοδα.

Έτσι λοιπόν, το Φεβρουάριο του 1999 αποφάσισαν να συστήσουν εταιρεία και να «στεγάσουν» τις επιστημονικές ανησυχίες τους κάτω από νομική επιχειρηματική ομπρέλα. Έκτοτε, όλα πήραν το δρόμο τους, με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα, προσπάθεια και υπομονή.

Το 2001 ο τζίρος της εταιρείας έφτασε κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, το 2009 είχε φτάσει στα 16,2 εκατ. ευρώ, το 2015 υπερέβη τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον είναι στα 90 εκατ. ευρώ. Μέσα στα χρόνια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το management της επιχείρησης εφάρμοσε επιθετική και καθόλου φοβική επιχειρηματική πολιτική, αυξάνοντας το στελεχιακό δυναμικό και χτυπώντας δεκάδες έργα σε κορυφαίο επίπεδο διεθνώς.

Έτσι σήμερα η εταιρεία έχει φτάσει να απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι επιστήμονες τεχνολογίας με εξαιρετική κατάρτιση. Το πελατολόγιο της Beta CAE Systems αριθμεί περισσότερους από δύο χίλιους πελάτες, όλοι τους στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει εγκαταστήσει περισσότερες από πέντε χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας