Με το βλέμμα στραμμένο στη δημόσια εγγραφή της Capital Maritime Finance βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η έκδοση φέρεται να καλύφθηκε ήδη από την πρώτη ημέρα, συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση από επενδυτές. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι εγγραφές ξεπέρασαν από την πρώτη κιόλας ημέρα το ύψος της προσφοράς, με τα κεφάλαια που εκδηλώθηκαν να κινούνται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, θέλουν την τελική ζήτηση να μπορεί να οδηγήσει σε υπερκάλυψη δύο ή ακόμη και τρεις φορές, εφόσον διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός συμμετοχής.
Η εικόνα αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία αν συνδεθεί με την κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την εβδομάδα, κάτι που πιθανότατα δείχνει ότι οι επενδυτές οδηγούν αλλού τη ρευστότητα. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο τζίρος του Χ.Α. κατήλθε στα 271,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των 25 τελευταίων συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει καταγραφεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου με 243,59 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 395,6 εκατ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη στα 507,8 εκατ. ευρώ.
Δύο διαφορετικές εικόνες για τη ρευστότητα
Η αντίθεση είναι εμφανής καθώς από τη μία πλευρά, η διαπραγμάτευση στο ταμπλό εμφανίζει σημάδια κόπωσης και, από την άλλη, μια νέα εισαγωγή συγκεντρώνει κεφάλαια που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς συνδέουν εν μέρει την υποχώρηση των συναλλαγών των τελευταίων ημερών με τη δέσμευση διαθέσιμων κεφαλαίων στη δημόσια προσφορά της Capital Maritime Finance.
Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια εγγραφή δημιουργεί έναν πρόσθετο πόλο επενδυτικού ενδιαφέροντος, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από τη διαθέσιμη ρευστότητα. Το τελικό ύψος της ζήτησης θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για την ίδια την έκδοση, αλλά και ως ένδειξη της διάθεσης των επενδυτών να τοποθετηθούν σε νέες εταιρείες, όταν οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά εμφανίζουν χαμηλότερες ταχύτητες.
«Κράχτης» τα μεγάλα ονόματα
«Κράχτης» για την επενδυτική κοινότητα είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή, διαθέτοντας συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στην προσφορά έχουν ήδη δεσμευτεί να συμμετάσχουν με συνολικά 70 εκατ. ευρώ τέσσερις ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, συμφερόντων των Ευάγγελου Μυτιληναίου, Σωκράτη Κόκκαλη, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Γιώργου Περιστέρη. Οι δεσμεύσεις αυτές συνιστούν ένα σημαντικό αρχικό στήριγμα για την έκδοση, χωρίς να υποκαθιστούν την ευρύτερη συμμετοχή του επενδυτικού κοινού.
Τα 250 εκατ. ευρώ και το ενδεχόμενο των 300 εκατ.
Η δημόσια προσφορά της Capital Maritime Finance, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, ξεκίνησε χθες Τρίτη ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 16:00. Η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει περίπου 250 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού έως τα 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Το εύρος τιμής διάθεσης έχει οριστεί μεταξύ 7 και 7,68 ευρώ ανά μετοχή, με τις πράξεις χθες να γίνονται στο επάνω εύρος, ενώ η εισαγωγή των μετοχών στο Euronext Athens έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.
Η ναυτιλία επιστρέφει στο χρηματιστηριακό προσκήνιο
Το ενδιαφέρον για την Capital Maritime Finance δεν περιορίζεται στο ύψος των κεφαλαίων που επιδιώκει να αντλήσει. Η εταιρεία αποτελεί την πρώτη ναυτιλιακή που επιλέγει την αποκλειστική εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της στην ελληνική αγορά, με την Αθήνα να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματιστηριακή της παρουσία. Η κίνηση έρχεται μετά την εισαγωγή της Safe Bulkers τον Ιούνιο και την παράλληλη παρουσία της Star Bulk στο Χ.Α. τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την τάση επανασύνδεσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας με την εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Το επενδυτικό σχέδιο της CMF προβλέπει στόλο 36 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εκ των οποίων 13 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και 23 είναι υπό ναυπήγηση, με σταδιακές παραδόσεις έως το 2028. Τα κεφάλαια της έκδοσης προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση της απόκτησης των νέων πλοίων.
Η τελική κάλυψη της δημόσιας προσφοράς θα δείξει εάν η αρχική ζήτηση μεταφράζεται σε ουσιαστική υπερκάλυψη. Παράλληλα, θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα ένδειξη για το κατά πόσο το Χ.Α. μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια και επενδυτές, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες ο ημερήσιος τζίρος υποχωρεί. Το στοίχημα, βεβαίως, δεν εξαντλείται στην επιτυχία μιας δημόσιας εγγραφής, αλλά αφορά και τη δυνατότητα να διατηρηθεί το ενδιαφέρον μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.