Μενού Ροή
Ινδός υπουργός πετρελαίου: «Ο κόσμος είναι ευγνώμων στην Ινδία γιατί κρατά τις τιμές του πετρελαίου φθηνότερες»

Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα oι τιμές πετρελαίου υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας, επειδή, όπως λέει, διατηρεί προσιτές τις παγκόσμιες τιμές του αργού αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία.

«Ο κόσμος είναι ευγνώμων στην Ινδία που αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο», είπε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Χαρντίπ Σινχ Πούρι στο CNBC στο περιθώριο του συνεδρίου India Energy Week στη Γκόα.

«Αν αρχίσουμε να αγοράζουμε περισσότερο πετρέλαιο από την Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου δεν θα είναι στα 75 ή στα 76 δολάρια. Θα είναι 150 δολάρια», πρόσθεσε.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα διυλιστήρια της Ινδίας αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση. Η Μόσχα από τότε έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου για την Ινδία, παραλαμβάνοντας περίπου το 36% του αργού που εισάγει η Νότια Ασία. Κατά συνέπεια, οι ποσότητες πετρελαίου που προμηθεύεται η Ινδία από τη Μέση Ανατολή έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις παρά τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Αυτή η αβεβαιότητα, υπό άλλες συνθήκες, θα ωθούσε τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα, αλλά τα κέρδη έχουν περιοριστεί εν μέσω ρεκόρ παραγωγής από τις ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Ο Iνδός υπουργός είπε ότι δεν ανησυχεί για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές ως αποτέλεσμα της έλλειψης διαθεσιμότητας ή προσιτότητας του πετρελαίου.

«Το γεγονός είναι ότι το ήμισυ των δραστηριοτήτων βρίσκεται σε ύφεση», είπε, προσθέτοντας ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα καταλήξουν πάντα σε μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», όπου οι υψηλότερες τιμές θα περιορίσουν τη ζήτηση.

Η Ινδία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από το 2023 έως το 2030, ανέφερε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την Τετάρτη.
Αύξηση εγχώριας διύλισης

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της ετήσιας ικανότητας διύλισης πετρελαίου της χώρας κατά σχεδόν 80% σε 450 εκατομμύρια τόνους, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει άλλη μια πρόκληση για τους στόχους της Ινδίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το CNBC.

Η Ινδία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καλύψει το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 και 100% μετάβαση σε ΑΠΕ έως το 2050. Επί του παρόντος, το 75% της συνολικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από εργοστάσια με καύση άνθρακα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας