Μενού Ροή
Βλέπει ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022

Σε υψηλό 10 μηνών ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω των νέων ενδείξεων περικοπών της προσφοράς από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+.

Το πετρέλαιο τύπου Brent ξεπέρασε τα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Η πιο σφιχτή αγορά έχει αυξήσει τις προβλέψεις από εταιρείες όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron Corp. Mike Wirth ότι πετρέλαιο με τιμή άνω των 100 δολαρίων θα επιστρέψει.

Το αργό έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% από τα μέσα Ιουνίου, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν τις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τα αποθέματα και να οδηγήσουν σε ανάκαμψη των τιμών. Οι βελτιωμένες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου —των ΗΠΑ και της Κίνας— υποστήριξαν επίσης την πρόοδο του πετρελαίου. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις , περιπλέκοντας το έργο που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Βραχυπρόθεσμα

«Οι κίνδυνοι μιας βραχυπρόθεσμης άνοδος στα 100 δολάρια μπορεί να αυξάνονται με την τρέχουσα δυναμική, αλλά δεν έχουμε πεποίθηση ότι θα είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Charu Chanana , στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη Saxo Capital Markets Pte. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορεί να ελέγξει την πλευρά της ζήτησης».

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές πετρελαίου σταθερές και να βελτιώσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να στοχεύει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Τα σχέδια παραγωγής θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, είπε.

Οι υποκείμενες μετρήσεις της αγοράς δείχνουν βραχυπρόθεσμη στενότητα. Η διαφορά τριών μηνών του Brent διευρύνθηκε στα 3,85 δολάρια το βαρέλι σε οπισθοδρόμηση, ένα ανοδικό μοτίβο. Αυτό συγκρίνεται με μια διαφορά 1,26 $ το βαρέλι πριν από περίπου ένα μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας