Μενού Ροή
Ευρωπαϊκό ρεκόρ στη χονδρική ρεύματος - Ανάχωμα από τα μελτέμια

Στα 105,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 7/8/2023, με την τιμή να ανεβαίνει κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα με το φυσικό αέριο να μετέχει με 32,7% στο μείγμα, τις εισαγωγές με 22,99%και τις ΑΠΕ με ποσοστό 26,29%, λόγω και της απόδοσης και των αιολικών πάρκων με τους ισχυρούς βοριάδες.

Πάντως η τιμή στην αγορά ΤΕΑ είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη για σήμερα με π.χ. τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία να είναι στα 68,03 ευρώ/MWh την Ιταλία, 92,4 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 19,44 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 70,06 ευρώ/MWh, την Ισπανία 74,45 ευρώ/MWh, το Βέλγιο 62,96 ευρώ/MWh.

Ενδεικτικό της εικόνας πάντως, είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

Η ΗΕΡΙ

Ανοδικά, πάντως, σε σχέση με τον Ιούνιο κινήθηκαν οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιούλιο με βάση μηνιαία έρευνά της ΗΕΡΙ για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η ΗΕΡΙ, (Household Energy Price Index for Europe), που αποτυπώνει στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT και καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. αναφέρει ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μία πτώση 6% αλλά σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσιάζουν μία ελαφρά άνοδο 2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν οι τιμές σε ορισμένες χώρες, οι οποίες απέσυραν τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές ήταν τόσο μεγάλες που υπερκέρασαν τις μειώσεις τιμών, που καταγράφηκαν στις περισσότερες χώρες.

Πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα βρέθηκαν κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με την έκθεση της HEPI και δημοσιεύτηκε χθες η τιμή στην Αθήνα ( μια και η έρευνα αφορά πόλεις καθώς στην Ευρώπη ανάμεσα στα διάφορα αστικά κέντρα υπάρχουν διαφορές, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, φόροι κλπ) διαμορφώθηκε στα 24,08 σεντς/Kwh, κάτω από τα 29,93 σεντς/KWh, που ήταν ο μέσος όρος 15 ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες, οι μειώσεις στον τελικό λογαριασμό, δεν προήλθαν από τη χρέωση ενέργειας αλλά κυρίως από φορολογικές απαλλαγές και φορολογικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν τη στροφή των καταναλωτών στη χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

H μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη (55%), στη Ρίγα (23%) και στη Λισαβόνα (22%).

Στην ανιούσα οι τιμές αερίου

Πάντως, πτωτικά κινείται στον κόμβο TTF η τιμή φυσικού αερίου, στα κάτω από τα 29 ευρώ/MWh. Σε επίπεδο εβδομάδας η άνοδος των τιμών TTF είναι πάνω από 11%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας