Ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου διανομής της Λετονίας, Sadales tīkls, ανακοίνωσε σχέδιο για την αύξηση της δυναμικότητας του ηλεκτρικού δικτύου κατά 200 μεγαβάτ (MW) έως το 2030 — περίπου το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στα έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2026 περιλαμβάνονται η κατασκευή νέου υποσταθμού 110 κιλοβόλτ στη Launkalne και η αναβάθμιση εγκαταστάσεων σε Dobele, Olaine, Valmiera, Jēkabpils και Acone. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν 285 τηλεχειριζόμενοι διακόπτες για καλύτερη εντοπισιμότητα σφαλμάτων και θα τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ σε 700 κτίρια μετασχηματιστών. Ο διαχειριστής θα δημιουργήσει επίσης 2.060 νέα σημεία σύνδεσης για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και μικροπαραγωγή, ενώ θα κατασκευαστούν πάνω από 300 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς.
Μετά το 2026, προγραμματίζονται περαιτέρω περιφερειακές αναβαθμίσεις για ευθυγράμμιση με το Trans-European Transport Network (TEN-T), διευκολύνοντας τη δημιουργία διαδρόμων υψηλής ισχύος για φόρτιση. Η συνολική χρηματοδότηση των έργων ανέρχεται σε 163 εκατ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι ευρωπαϊκές τάσεις δείχνουν ότι έως το 2050 το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στην συνολική κατανάλωση θα τριπλασιαστεί — από 20% σε περίπου 60%», τόνισε ο Sandis Jansons, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Sadales tīkls. «Αυτό σημαίνει στοχευμένες και εκτεταμένες επενδύσεις σε υποδομές. Παράλληλα, η διασφάλιση της αξιοπιστίας του δικτύου, της επάρκειας δυναμικότητας και η προστασία κρίσιμων υποδομών θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και στο μέλλον. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι στην επόμενη περίοδο χρηματοδότησης της ΕΕ, η Λετονία θα χρειαστεί περίπου 430 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου».
Πηγή: ceenergynews