Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Συνεχίζονται τα εβδομαδιαία ραντεβού Κομισιόν Διαχειριστών και Ρυθμιστών για τον GSI - Μακρόσυρτες διαδικασίες και νέα τηλεδιάσκεψη

Νέο ραντεβού έδωσαν τα εμπλεκόμενα μέρη στο φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI), για την επόμενη Τετάρτη,  στις 23 Ιουλίου καθώς και μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, τη δεύτερη στη σειρά, που όπως φαίνεται, δεν έφερε και “ηχηρά” αποτελέσματα. 

Πέρα, βέβαια, από τα τεχνικά ζητήματα το κομβικό θέμα είναι το πώς θα “κλειδώσει” η αποτροπή γεωπολιτικών ρίσκων για το έργο μια και τα ζητήματα εμπέδωσης κυριαρχίας στη θάλασσα, είναι στην πρώτη γραμμή με τα όσα συμβαίνουν στο “τετράγωνο” Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος και Λιβύη. Γεωπολιτική είναι και η ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ουσιαστικά, με βάση αναφορές, προτάσσει το τι θα κάνουν τα ισχυρά μέρη του έργου, δηλαδή Ελλάδα και ΕΕ, ώστε να προχωρήσει στα όσα πρέπει να κάνει με την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου. 

Βέβαια, ήδη, υπάρχει η σχετική “σφραγίδα” για την αναγκαιότητα και σημασία του έργου στα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όμως, θα πρέπει και στο πεδίο να εμπεδωθεί η πολιτική βούληση αυτή, κάτι που μπορεί να γίνει με εκδόσεις navtex από την Αθήνα για συνέχιση των ερευνών στην Κάσο, αλλά και προφανώς, με τη “διπλωματία των κανονιοφόρων” που θα τονίσουν το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στο έργο αλλά και τη βούληση να το κάνει. 

Προφανώς ο λόγος για την Αθήνα αλλά και τη Γαλλία που μέσω της NEXANS έχει πάρει το έργο για την κατασκευή του καλωδίου, αλλά και ήδη έχει εκφράσει τη βούληση για ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Όπως η Άγκυρα καραδοκεί κι έχει ήδη επιβάλλει de facto καθυστερήσεις ζητώντας αναγνώριση κυριαρχίας σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί με αιχμή τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου. Κάτι όμως που εφόσον γίνει (ζητηθεί άδεια για έρευνα πόντισης, όπως επιδιώκει η Άγκυρα) θα φέρει ανατροπές στην επίσημη θέση της Αθήνας.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό βήμα αναμένεται να γίνει άμεσα, κύρια σε σχέση με την οικονομική στήριξη του έργου, καθώς με βάση πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφεραν, χωρίς να πουν την ακριβή ημερομηνία, ότι η Αρχή της Κύπρου, έχοντας τα πλήρη στοιχεία για το έργο από τον ΑΔΜΗΕ, θα εγκρίνει το ετήσιο έσοδο των 25 εκατ ευρώ. Βέβαια, την ίδια δέσμευση έχει επαναλάβει και ο  Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, στους “Διαλόγους της Νισύρου” πριν λίγες μέρες, αναφέροντας ότι εντός των επομένων ημερών η Κύπρος θα εγκρίνει μέσω της ΡΑΕΚ τα πρώτα 25 εκατ ευρώ για τον Great Sea.

Στο πλαίσιο αυτό σε μια εβδομάδα και πάλι σε νέα τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ που είναι ο διαχειριστής του GSI, της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ θα εξετάσουν την πορεία του έργου και βέβαια θα ζυγίζουν τα όσα θα πράξει εν τω μεταξύ η Ρυθμιστικη Αρχή Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΡΑΕΚ) για το ρυθμιζόμενο έσοδο του έργου για το 2025.

Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο έσοδο είναι η συνεισφορά των πολιτών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας μια και θα αντλείται από τους λογαριασμούς ώστε να προχωρήσει το έργο. Ήδη, η σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ έχει ήδη εκδοθεί και προβλέπει ότι αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και για το 2025 το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τον GSI σε ότι αφορά το ελληνικό σκέλος ανέρχεται σε 7,1 εκ. ευρώ. Αναμένεται, λοιπόν και η απόφαση της ΡΑΕΚ ώστε και η Κομισιόν να δει ότι υπάρχει καθολική βούληση για το έργο, που βέβαια έχει λάβει και κοινοτική χρηματοδότηση ως έργο PCI, δηλαδή Κοινού και Αμοιβαίου Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

Στο όλο θέμα, πάντως, αναφέρθηκε μιλώντας στο  INVESTGR Forum, την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Τόνισε κατ΄ αρχήν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο «ρυθμιζόμενο έργο» ίδια κεφάλαια της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και για να συνεχίσει να επενδύει απαιτεί να υπάρχει σταθερό και ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Δεν υπάρχει κανείς που να το αρνείται αυτό, ούτε οι διαχειριστές, είπε ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: Υπάρχει μια διαδικασία που κωλυσιεργεί και αναμένουμε να ολοκληρωθεί. Αναφερόμενος στη γαλλική Nexans, που είναι ο κατασκευαστής του καλωδίου και έχει δηλώσει με επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ, ότι οι προκαταβολές που έχει ήδη λάβει επαρκούν για την κάλυψη των εργασιών της έως τον Αύγουστο, καθώς και ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τις εργασίες χωρίς να πληρωθεί, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό κάποιου άλλου.

«Ωστόσο πρόσθεσε, η σχέση με την εταιρία είναι μακρόχρονη, είναι καλή και υπάρχει εμπιστοσύνη πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει το έργο. Στη βάση αυτής της συνεργασίας κατέληξε ο κ. Μανουσάκης θα ληφθούν οι αποφάσεις στο μέλλον σύμφωνα με τις ρυθμιστικές εξελίξεις.

Στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να προχωρήσει το έργο.

Κληθείς να απαντήσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υπόθεση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος ανέφερε χθες από το βήμα του INVESTGR Forum ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να διευθετηθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας