Μενού Ροή
Βεβαιότητα Κόστα ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το νέο σύστημα διασύνδεσης φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εξέφρασε τη Δευτέρα την εμπιστοσύνη του στις διαπραγματεύσεις της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του συστήματος ενεργειακής διασύνδεσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Αντόνιο Κόστα εξέφρασε αυτή την άποψη ενώπιον των δημοσιογράφων, αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο ISCTE για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υφιστάμενες αμφιβολίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος διασύνδεσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τώρα θα διεξαχθούν τεχνικές μελέτες για να μπορέσει να προϋπολογιστεί το έργο.»

«Οι τρεις χώρες θα διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης. Οι τρεις χώρες κατανοούν ότι το έργο αυτό είναι κοινού ενδιαφέροντος και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία θέλουν να υλοποιηθεί, όπως και η Ανατολική Ευρώπη», είπε.

Υπό αυτή την έννοια, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι ελπίζει ότι «θα υπάρξει και άλλη αναταξινόμηση αυτού του συστήματος διασύνδεσης ως συστήματος κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ευρωπαϊκή διευκόλυνση διασύνδεσης».

«Εάν όχι, υπάρχουν άλλα εναλλακτικά ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το RePower και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση», επεσήμανε.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου, το τμήμα θα έχει μήκος περίπου 162 χιλιομέτρων, με εκτιμώμενο κόστος από την REN (διαχειριστής υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας) περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό είναι που ετοιμαζόμαστε να εκτελέσουμε. Αλλά, προφανώς, δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι διαπραγματεύσεις που μπορεί να κάνουν η Ισπανία και η Γαλλία. Για την Πορτογαλία, σε αυτό το θέμα, και μόνο η προσέγγιση της Ισπανίας αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, διότι θα εξυπηρετούμε και θα τροφοδοτούμε μια αγορά 60 εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι μόνο 10 εκατομμυρίων», δήλωσε.

Όταν η Ισπανία φτάσει με τη σειρά της στη Γαλλία, τότε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αυξάνεται και η ικανότητα της Πορτογαλίας».

«Φυσικά, μας ενδιαφέρει αυτή η διαπραγμάτευση της Ισπανίας και της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για να την πραγματοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του για την κριτική του PSD (κόμμα της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης) στη συμφωνία μεταξύ Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γαλλίας για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις και κατηγόρησε τον ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών Πάουλο Ρανγκέλ ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα για το θέμα.

«Είμαι απολύτως σαστισμένος από αυτά που άκουσα όλο αυτό το Σαββατοκύριακο από το PSD και από άλλους ανθρώπους που είχαν την υποχρέωση να είναι ελάχιστα ενημερωμένοι για τη συμφωνία αυτή. Το PSD δεν με εκπλήσσει ακριβώς, διότι πριν από 15 χρόνια ήταν εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πριν από πέντε χρόνια ήταν εναντίον του πράσινου υδρογόνου, οπότε είναι φυσικό να είναι εναντίον της ύπαρξης ενός πράσινου διαδρόμου για την ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου.

Μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Κόστα απέρριψε τη θέση ότι η Πορτογαλία θα ζημιωθεί από αυτή τη συμφωνία, ιδίως επειδή, όπως ισχυρίζεται, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.

«Αντιθέτως, η Γαλλία έχει τη βούληση να τις αυξήσει. Και, πέρυσι, μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας, είχε ήδη υπογραφεί συμφωνία για να προχωρήσουν οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν ήταν το θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που εμπόδιζε μια συμφωνία μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τη Γαλλία.

«Αυτό που μπλόκαρε τις διασυνδέσεις είναι αυτό που έχει να κάνει με τον αγωγό φυσικού αερίου. Στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, αντιμετωπίστηκε αυτό που δεν είχε αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Αντιμετωπίζοντας την κριτική του αντιπροέδρου του PSD Πάουλο Ρανγκέλ, ο Αντόνιο Κόστα εκτίμησε ότι ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής «έχει συνηθίσει να είναι ένα άτομο που δεν σκέφτεται δύο φορές όταν πρόκειται να πει δεν με νοιάζει τι, μόνο και μόνο για να επιτεθεί στον αντίπαλό του».

«Δεν ξέρει τίποτα για την ενέργεια, αγνοεί εντελώς όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή τη συμφωνία και, όλα αυτά τα χρόνια, αν ανατρέξει κανείς σε όσα έχει πει για οτιδήποτε και για όλα, θα δει ότι το ποσοστό αποδοκιμασίας του Πάουο Ρανγκέλ είναι πολύ υψηλό», είπε.

Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, η συμφωνία επιτρέπει να ξεπεραστεί οριστικά το παλιό έργο, το λεγόμενο MidCat, και να αναπτυχθεί ένα νέο έργο, ο λεγόμενος Πράσινος Ενεργειακός Διάδρομος, το οποίο θα συμπληρώσει τις διασυνδέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, μεταξύ Celorico da Beira και Zamora, και θα κάνει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της Ισπανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, συνδέοντας τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία, μέσω θαλάσσης».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα, «για έναν αγωγό “πράσινου” υδρογόνου ή άλλων ανανεώσιμων αερίων και ο οποίος, σε μεταβατική βάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό».

Οι ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της υπόλοιπης Ευρώπης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης από το 2009, επί πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Σόκρατες, τότε με την ενίσχυση μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, και -το 2015- ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο υποστήριξε την υλοποίησή τους προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο του 2015, ο διάδοχος του Μπαρόζο στην ηγεσία του ευρωπαϊκού εκτελεστικού οργάνου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον τότε επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης Πέδρο Πάσος Κοέλιο, για να συμφωνήσουν σε τρόπους ενίσχυσης των δεσμών της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

«Η προηγούμενη συμφωνία ήταν μια ωραία συμφωνία, αλλά δεν ήταν τυχαίο ότι το 2018 επιτεύχθηκε χωρίς να έχουν γίνει βήματα. Και από το 2018 έως εδώ δεν υπήρξε ούτε πρόοδος, αφού απορρίφθηκε από τις δύο ρυθμιστικές αρχές της Ισπανίας και της Γαλλίας», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το έργο περιελάμβανε την επανεφεύρεση του αγωγού, αν η Πορτογαλία και η Ισπανία ήθελαν πραγματικά να υπάρχει.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, επισήμανε ότι μόνο η Ισπανία διαθέτει «το ένα τρίτο της ικανότητας επαναεριοποίησης όλης της Ευρώπης, έχοντας επτά τερματικούς σταθμούς, ενώ η Πορτογαλία διαθέτει ουσιαστικά έναν, στο Σινές».

«Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός στο θέμα αυτό δεν θα ήταν ποτέ ευνοϊκός για την Πορτογαλία, Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων, καθώς η Πορτογαλία άρχισε να επενδύει νωρίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει τώρα καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή τους. Δεύτερον, το λιμάνι του Σινές θα συνεχίσει να έχει την ίδια ικανότητα που έχει ήδη να είναι τόπος εκφόρτωσης φυσικού αερίου – κι όμως δεν επηρεάζεται τίποτα», υποστήριξε, διαψεύδοντας έτσι τη θέση του PSD.

Επίσης, απαντώντας στην κριτική της PSD, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι το θέμα της Βαρκελώνης «εισάγεται τώρα μόνο επειδή είναι το πλησιέστερο σημείο προς τη Μασσαλία, η οποία, με τη σειρά της, είναι το σημείο όπου τελειώνει η σπονδυλική στήλη του ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου».

«Η Γαλλία έχει δεχθεί να παρακάμψουμε το εμπόδιο των Πυρηναίων και να φτάσουμε στη Μασσαλία. Από την άποψη της Πορτογαλίας, το βασικό είναι να φτάσουμε στην Ισπανία και η Ισπανία να φτάσει στη Γαλλία. Το αν θα περάσει από τα Πυρηναία ή μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας δεν είναι καθοριστικό για εμάς», υποστήριξε.

Το ζήτημα για την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου, είναι ότι η σχεδιαζόμενη σύνδεση για τη μεταφορά μόνο φυσικού αερίου «μπορεί να χρησιμεύσει κυρίως για τη μεταφορά ενέργειας που μπορεί να παράγει η Πορτογαλία».

«Μου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω την επιφυλακτικότητα που εκφράζεται», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας