Στον περιορισμό του κόστους της κιλοβατώρας για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, μέσω και της απ’ ευθείας επιδότησης της, στα 5 λεπτά από 16 λεπτά σήμερα προσανατολίζεται η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.
Το σχέδιο της νέας γερμανικής κυβέρνησης προκαλεί ευρύτατες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφ’ ενός γιατί πρόκειται για -καραμπινάτη- παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις κι αφ’ ετέρου γιατί ανοίγει την… όρεξη και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, να προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση.
Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί και έντονες αντιδράσεις στις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών που δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια ούτε βέβαια το ειδικό βάρος στην ΕΕ να παρακάμψουν τη νομοθεσία καθώς εκ των πραγμάτων οδηγεί σε βιομηχανίες δύο ταχυτήτων στο εσωτερικό της Ένωσης, την ώρα που η ευρωπαϊκή βιομηχανία συνολικά πλήττεται από το αυξημένο -συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη- κόστος παραγωγής και με τους δασμούς να επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της.
Σε μη ανταγωνιστική θέση η ελληνική βιομηχανία
Το θέμα συζητείται ήδη εντόνως και στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και μόνο τυχαίες δεν είναι οι τροχιοδεικτικές βολές που έριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σπύρος Θεοδωρόπουλος τόσο κατά την παρουσίαση έρευνας για τα προβλήματα των επιχειρήσεων πριν λίγες ημέρες όσο και σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή.
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο κόστος στη μέση τάση. Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και οι καταναλωτές και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πήραν διάφορων ειδών βοήθειες. Η μέση τάση της βιομηχανίας δεν πήρε καμία βοήθεια και απορρόφησε όλο το κόστος της ενεργειακής κρίσης που περάσαμε. Αυτό εμείς το θεωρούμε άδικο, και μας βάζει σε μη ανταγωνιστική θέση σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές», επισήμανε ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ελληνική βιομηχανία πληρώνει 18 λεπτά την κιλοβατώρα όταν στη Γαλλία και την Ισπανία το κόστος δεν υπερβαίνει τα 7 λεπτά.
Γερμανία: Στα 10 δις ευρώ η απ’ ευθείας επιδότηση στην τιμή του ρεύματος
Η Γερμανία ετοιμάζεται, πάντως, να δαπανήσει 10 δις ευρώ από τα κρατικά ταμεία έως το 2030 προκειμένου να επιδοτήσει απ’ ευθείας την τιμή της κιλοβατώρας για την βιομηχανία της με αιχμή την βιομηχανία αλουμινίου, την υαλουργία και τη χημική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα προσανατολίζεται να θέσει και πλαφόν προκειμένου το κόστος να μειωθεί στα 5 λεπτά.
Πρόκειται για τη σημαντικότερο μέτρο στο κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το οποίο έχουν συμφωνήσει χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες με τον καγκελάριο Friedrich Merz να φέρεται αποφασισμένος να το υλοποιήσει για να δώσει το «φιλί ζωής» στη γερμανική βιομηχανία, παρ’ ότι βεβαίως και στην ίδια την κυβέρνησή του αναγνωρίζουν ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Είναι ενδεικτικό ότι σε κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται ότι «η εφαρμογή της ιδέας δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι επιφυλάξεις της ΕΕ είναι σημαντικές και οι προοπτικές έγκρισης είναι εξαιρετικά αβέβαιες», επισημαίνεται στο έγγραφο στο οποίο αφήνεται ανοιχτό ο ενδεχόμενο να αναληφθεί πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες 26 πρωτεύουσες το γερμανικό σχέδιο προκαλεί ευρύτατες συζητήσεις με άλλες χώρες να σχεδιάζουν αντίστοιχη κίνηση κι άλλες να ετοιμάζονται να αντιδράσουν υπό την πίεση των εθνικών ενώσεων βιομηχανιών. Διάχυτη είναι, πάντως, η αίσθηση ότι μια τέτοια κίνηση της Γερμανίας υπονομεύει την ενιαία αγορά και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ευρωπαϊκή βιομηχανία δέχεται αμφίπλευρη πίεση από ΗΠΑ και Κίνα.
Τα τελευταία 24ωρα διακινείται η πληροφορία ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να «χαλαρώσει» η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων ώστε στο νέο πιο «χαλαρό» πλαίσιο να χωρέσει η πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης και τυχόν άλλων κυβερνήσεων που θα τη μιμηθούν.
Άλλωστε, εντός του Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει νέους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται τα σχέδια των χωρών για την επιδότηση της βιομηχανίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να στηρίξουν έργα ΑΠΕ και φιλικές προς το κλίμα τεχνολογικές βιομηχανίες.