Παραμένει υψηλό το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων ή ετών (σε σχέση με τρία χρονια πριν) αλλά και τις “πράσινες” επενδύσεις που έχουν κάνει. Και βέβαια τα αυξημένα αυτά κόστη περνούν στις τιμές και δίνουν “καύσιμο” μαζί με άλλα, πχ χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στον πληθωρισμό. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής της Metro ΑΒΕΕ και προέδρου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλη Παντελιάδη κατά την ετήσια ενημέρωση για την πορεία του ομίλου.
Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι το κόστος παραμένει ψηλά, έχοντας σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου, με την επιβάρυνση να ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το 2023. Παρά τις επενδύσεις που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, η Metro παραμένει –όπως και το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων– ενεργοβόρα επιχείρηση, κάτι που την καθιστά ευάλωτη σε οποιαδήποτε αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Παντελιάδης το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι τιμές ήταν πιο χαμηλές και άρα η επιβάρυνση ήταν συγκρατημένη, όμως στο δεύτερο μισό του έτους καταγράφηκε απότομη αύξηση, η οποία συνεχίζεται και το 2025 χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική σταθεροποίηση. Όπως σημείωσε, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένες λειτουργικές πιέσεις και περιορισμένες δυνατότητες μετακύλισης του κόστους στον τελικό καταναλωτή.
Στα βάρη, όπως σημείωσε, προστίθενται και το ύψος των επιβαρύνσεων από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που φτάνουν μεσοσταθμικά στο 0,5%. Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές με POS φτάνουν το 60% των συνολικών, κάτι που σημαίνει, ότι με δεοδομένο ότι οι πωλήσεις είναι στο 1,63 δισ. ευρώ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές φτάνουν το 1 δισ. περίπου.
Οι τιμές
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, παρά ταύτα, αλλά και δοθέντος και του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους στο ράφι, ο όμιλος Metro επέλεξε στρατηγικά να συγκρατήσει τις τελικές τιμές στα ράφια, κάτι που επηρέασε την κερδοφορία.
Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι η όποια ανησυχία για άνοδο των τιμών μετά το πέρας της ισχύος του πλαφόν είναι αδικαιολόγητη μια και ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι αδυσώπητος και είναι αυτός που καθορίζει τις τιμές. «Δεν είναι παράλογο αυτό που λέει, δεν πρέπει να υπάρξει εκτίναξη τιμών, αν υπάρξει θα βαρύνει εμάς, καθώς θα μας πουν ότι αυξήσαμε τις τιμές γιατί τέλειωσε η αστυνόμευση» σχολίασε, αλλά υπογράμμισε ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες του υπουργού για τις τιμές γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές θα κρατηθούν εκτός από περιστασιακές εκτινάξεις πρώτων υλών λόγω κλιματικής κρίσης που έχουν επιπτώσεις στις τιμές.
Σημαντική επίσης παράμετρος κόστους είναι και η απόφαση του ομίλου να στηρίξει τους εργαζόμενους με γενναίες αυξήσεις αποδοχών, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα €19 εκατ. σε σχέση με το 2023. Βέβαια χωρίς μισθούς με δεδομένη τη σπάνη προσωπικού πώς άραγε θα ... γίνει η δουλειά;
Πιθανές οι εξάρσεις
Αναφερόμενος, πάντως, στις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Παντελιάδης εξέφρασε την άποψη ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται νέες εξάρσεις σε επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Επισήμανε πως ορισμένες πρώτες ύλες, όπως το κακάο, ο καφές και το μοσχαρίσιο κρέας με αύξηση της τάξης του 47%, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τιμών, ενώ άλλες όπως το ελαιόλαδο παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης. Ανέφερε ότι με βάση τις εσωτερικές μετρήσεις σε My Market και Metro Cash & Carry, οι οποίες και αφορούν στο σύνολο των προϊόντων υπήρχε μια μικρή έξαρση τον προηγούμενο μήνα και δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί.
Όπως είπε υπάρχουν προϊόντα που η τιμή τους αποκλιμακώνεται δραστικά όπως το ελαιόλαδο αλλά υπάρχουν και προϊόντα όπως αυτά που βασίζονται σε πρώτες ύλες όπως κακάο και καφέ είναι ψηλά και αργούν να πέφτουν ή όπως στο μοσχαρίσιο κρέας που ανεβαίνουν αισθητά.
Αναφορικά με τα μέτρα για την ακρίβεια τόνισε ότι το περιβάλλον στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένει ακόμη εξαιρετικά παρεμβατικό με ρυθμίσεις ασύμβατες με την ελεύθερη αγορά. «Υπάρχει μια τάση, μια διάθεση να λήξουν κάποια μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει εξαγγελθεί ότι θα δεν θα παραταθεί μετά το τέλος Ιουνίου» ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή η αγορά θα αρχίσει να απελευθερώνεται προς όφελος όλων. Τόνισε δεν ότι οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν κόστος που το πληρώνουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές.