Την στιγμή που τα deal συζητούνται κάτω από το… ραντάρ, οι εταιρείες ενέργειας σχεδιάζουν νέα προϊόντα παίζοντας και επίθεση (αύξηση μεριδίου στη αγορά) και άμυνα (διατήρηση μεριδίου και κυρίως των καλοπληρωτών καταναλωτών). Ακούω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετά νέα προϊόντα, με συγκεκριμένα κοινά-στόχους, ανάλογα με τη στρατηγική κάθε εταιρείας. Στον σημερινό Unabomber αποκαλύπτουμε ορισμένες από τις συζητήσεις που γίνονται σε όλα τα μέτωπα. Καλή ανάγνωση και καλή Κυριακή!
- To deal του κάμπου και η σπορά των…data centers
- Η ενέργεια, το νέο real estate για τους Ισραηλινούς
- Η είσοδος της Volton στην παραγωγή
- Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
- Ο 3ος και 4ος πόλος και τα πιεσμένα margin
- Καυτό καλοκαίρι, με νέα προϊόντα
- Το διπλό μήνυμα Γ. Στάσση στην αγορά
- Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη…
- …Και η επίσκεψη στο Ενέργειας
- Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας…
- …Και η απίστευτη ιστορία της Μεσοχώρας
- Ο Κ. Χατζηδάκης και η ενέργεια
- Το «πέρασμα» Χαντάβα
- Η διασύνδεση Ελλάδα Γερμανία και η Verbund
- Οι γερμανοί μπαταριάδες στο Μαξίμου
- Στη Μαρίνα το ενεργειακό βραβείο!
To deal του κάμπου και η σπορά των…data centers
Ξεκινώ με την είδηση της εβδομάδας -για την οποία σας είχα προϊδεάσει 15 ημέρες πριν- στην αγορά ενέργειας, το αποκαλούμενο deal του κάμπου που αφορά τη συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Volton, την ισραηλινών συμφερόντων Clavenia ltd και το ελληνικό ενεργειακό fund EUSIF Larissa για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 792 MW.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο project, με πολλές πτυχές, μαθαίνω, οι οποίες σχεδιάζεται να ξεδιπλωθούν στην πορεία του χρόνου.
Άνθρωπος με γνώση του σχεδιασμού των επενδυτών, χαρακτηρίζει την παραγωγή ενέργειας από ΦΑ ως την κορυφή του παγόβουνου καθώς υπάρχουν (μεσο-μακροπρόθεσμα) σχέδια που εκκινούν από δημιουργία data centers στη Θεσσαλία και φθάνουν έως το υδρογόνο και την αποθήκευση CO2.
Η ενέργεια, το νέο real estate για τους Ισραηλινούς
Γενικότερα, οι Ισραηλινοί (όχι μόνο οι συγκεκριμένοι) φαίνεται να έχουν μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.
Στην αγορά ακούγεται μάλιστα ότι μετά το real estate όπου εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων έκαναν πολύ μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, πλέον κάτι αντίστοιχο, τηρουμένων των αναλογιών, θα γίνει στον τομέα της ενέργειας.
Τόσο επειδή οι Ισραηλινοί, είναι γνωστό, αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην ενεργειακή τους ασφάλεια και η Ελλάδα με την Κύπρο είναι οι δύο φιλικές γειτονικές χώρες όσο και επειδή «βλέπουν» μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα μας στο μεταβαλλόμενο σκηνικό της ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και καθώς έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
Η είσοδος της Volton στην παραγωγή
Μία άλλη πτυχή του συγκεκριμένου deal είναι η είσοδος -για πρώτη φορά- της Volton, που ελέγχεται από την οικογένεια Μπάκου, στην παραγωγή και η πρώτη, επίσης, συνεργασία της με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη επιλογή της Volton, λένε στην αγορά, αποδεικνύει ότι βλέπει στρατηγικά τον τομέα της ενέργειας και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι για να παραμείνει μια εταιρεία στη λιανική αγορά ενέργειας, είναι μονόδρομος να έχει και παραγωγή.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Η συνεργασία των δύο εταιρειών, πάντως, στη «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» έχει «φουντώσει» τη σεναριολογία για το αν υπάρχουν σκέψεις ή πολύ περισσότερο σχεδιασμός να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση.
Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος) ελέγχουν λίγο λιγότερο από το 5% της αγοράς ενέργειας και συγκεκριμένα 3,71% η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας «Φυσικό Αέριο-ΕΕΕ» και 1,02% η Volton.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεργάζεται, πάντως, στην παραγωγή ενέργειας και με τον leader της αγοράς, τη ΔΕΗ -με τρίτο εταίρο την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου- στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» (θα παράγει, επίσης, ρεύμα από φυσικό αέριο), που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.
Ο 3ος και 4ος πόλος και τα πιεσμένα margin
Στην αγορά ενέργειας, άλλωστε, ποτέ δεν σταμάτησαν όλοι να συζητούν με όλους διερευνώντας το ενδεχόμενο εξαγορών ή συγχωνεύσεων, εάν εντοπίσουν συμφέρουσα τιμή.
Κι αυτό ενώ ο ολοένα και πιο σκληρός ανταγωνισμός και η άνοδος των τιμών χονδρικής πιέζουν τα περιθώρια κέρδους, όπως αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που ανακοινώνονται αλλά και επισημαίνεται στα conference call με τους αναλυτές.
Με δεδομένο ότι ΔΕΗ και Protergia (μαζί με τη Volterra) έχουν εδραιωθεί ως το βασικό δίπολο, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν και από ποιους θα δημιουργηθούν ο 3ος και πιθανόν ο 4ος πόλος.
Στην αγορά αναμένουν εάν θα καταλήξει σε γάμο το φλερτ της NRG με μερίδιο αγοράς 4,31% τον Απρίλιο του ομίλου της Motor Oil με την ΗΡΩΝ Ενεργειακή (μερίδιο αγοράς 11,19%) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν και τις κινήσεις των υπόλοιπων μεσαίων «παικτών», της Elpedison (5,61%), της ZeniΘ (4,22%) και των δύο που προαναφέρθηκαν, «Φυσικό Αέριο ΕΕΕ» και Volton.
Καυτό καλοκαίρι, με νέα προϊόντα
Κι ενώ τα deal συζητούνται κάτω από το… ραντάρ, οι εταιρείες ενέργειας σχεδιάζουν νέα προϊόντα παίζοντας και επίθεση (αύξηση μεριδίου στη αγορά) και άμυνα (διατήρηση μεριδίου και κυρίως των καλοπληρωτών καταναλωτών).
Ακούω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετά νέα προϊόντα, με συγκεκριμένα κοινά-στόχους, ανάλογα με τη στρατηγική κάθε εταιρείας.
Εάν μάλιστα, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα καλοκαίρια, κινηθεί ανοδικά η χονδρική τιμή του ρεύματος λόγω της παραδοσιακά αυξημένης αυτή την εποχή ζήτησης και της συγκεκριμένης δομής της ευρωπαϊκής αγοράς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές λιανικής, τότε ο ανταγωνισμός των εταιρειών αναμένεται ακόμη εντονότερος.
Κι αυτό επειδή έχει παρατηρηθεί ότι όταν είναι υψηλά οι τιμές, οι καταναλωτές -ευλόγως- έχουν επιπλέον κίνητρο να ψάξουν για τις ανταγωνιστικότερες τιμές και τα ελκυστικότερα πακέτα στην αγορά.
Το διπλό μήνυμα Γ. Στάσση στην αγορά
Σε αυτό το σκηνικό έχει τη σημασία του το διπλό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τριμήνου 2025.
Τί είπε ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ; Ότι η ελληνική αγορά κινείται στα χνάρια των υπόλοιπων αγορών, κινείται δηλαδή προς τα σταθερά τιμολόγια, αν και με χρονική καθυστέρηση.
Κι ότι στον τομέα αυτό (των σταθερών τιμολογίων) η ΔΕΗ έχει πλεονέκτημα, το οποίο (άφησε σαφώς να εννοηθεί) είναι αποφασισμένη να το αξιοποιήσει και στο μέλλον.
Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη…
Μηνύματα, όμως, με αναφορά στον τομέα της ενέργειας και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης είπε σχετικά με τον τελευταίο ανασχηματισμό στο επίκεντρο του οποίου ήταν γνωστόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Μονίμως προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και όταν κάνουμε κυβερνητικές αλλαγές, καλή ώρα ο πρόσφατος ανασχηματισμός, τις κάνουμε πάντα για να ανεβάσουμε ρυθμούς.
Και νομίζω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τουλάχιστον αυτό έχει επιτευχθεί και ότι οι αλλαγές οι οποίες έγιναν, τουλάχιστον ανταποκρίνονται στις δικές μου προσδοκίες κι αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό».
…Και η επίσκεψη στο Ενέργειας
Στη Μεσογείων προφανώς χάρηκαν αλλά δεν είχαν χρόνο να ανοίξουν… σαμπάνιες.
Κι αυτό επειδή είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, επίσκεψη που είχε προαναγγελθεί λίγο μετά τον ανασχηματισμό αλλά έχει προγραμματιστεί τα επόμενα 24ωρα (εντός της εβδομάδας).
Με βάση τον σχεδιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να βρεθεί στην έδρα του ΥΠΕΝ για να συζητήσει με Σταύρο Παπασταύρου, Νίκο Τσάφο, Νίκο Ταγαρά και τους γενικούς γραμματείς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα «καυτά» θέματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο.
Βεβαίως, αυτονόητα το ενδιαφέρον στρέφεται στα πολεοδομικά ζητήματα (νέος οικοδομικός κανονισμός, δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων) που είναι τώρα στην επικαιρότητα, αλλά και στον τομέα της ενέργειας υπάρχει πολύς… τραχανάς απλωμένος.
Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας…
Και δεν είναι μόνο τα πολεοδομικά. Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει φέτος η λειψυδρία (θα είναι στα βασικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ), η οποία έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή ενέργειας από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ήταν το πρώτο τρίμηνο φέτος μειωμένη κατά -27%, 240GWh, λόγω των μειωμένων εισροών στους ταμιευτήρες, όπως ανακοίνωσε στα αποτελέσματά της η ΔΕΗ.
Μειωμένη ήταν και η παραγωγή από τα αιολικά λόγω των ασθενών ανεμολογικών συνθηκών (η ταχύτητα του ανέμου ήταν μειωμένη κατά 6% στην Ελλάδα, στα 7,25 avg. m/sec από 7,70 avg. m/sec).
Όμως, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Στάσσης στο conference call με τους αναλυτές, η απόκλιση στην παραγωγή των αιολικών δεν ξεπερνά το 5%, ανοδικά ή καθοδικά, σε ετήσια βάση, οπότε οι ασθενείς ανεμολογικές συνθήκες στις αρχές του 2025 δεν εμπνέουν ανησυχία.
Άλλωστε, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία τα ΔΕΗ, οι ανεμολογικές συνθήκες βελτιώθηκαν τον Απρίλιο και έτσι καλύφθηκε ένα μέρος της μειωμένης παραγωγής του πρώτου τρίμηνο.
…Και η απίστευτη ιστορία της Μεσοχώρας
Μιας και ο λόγος για τα υδροηλεκτρικά, επανέρχεται στο προσκήνιο η απίστευτη και όμως ελληνική ιστορία της Μεσοχώρας όπου υπάρχει σχεδόν έτοιμο από το 2001 εργοστάσιο της ΔΕΗ και το οποίο δεν λειτουργεί λόγω πολυετών δικαστικών προσφυγών και της γνωστής αβελτηρίας -διαχρονικά- του ελληνικού δημοσίου.
Το έργο έχει πλέον ξεμπλοκάρει δικαστικά και αναμένεται να εκκινήσει φέτος η τελευταία φάση των (εναπομεινασών) εργασιών ώστε επιτέλους να λειτουργήσει με μεγάλος όφελος και για την ελληνική οικονομία αλλά και τη ΔΕΗ.
Ο Κ. Χατζηδάκης και η ενέργεια
Να είναι η Μεσοχώρα ένα από τα έργα που έχουν εντοπίσει για να ασχοληθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του;
Όπως είναι γνωστό, στη νέα κυβερνητική αρχιτεκτονική, ο Κ. Χατζηδάκης έχει την εποπτεία των οικονομικών-παραγωγικών υπουργείων, άρα και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για υπουργείο που γνωρίζει καλά αφού ήταν ο πρώτος υπουργός στις κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη (από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιανουάριο 2021) και συνεπώς έχει ένα λόγο παραπάνω να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτό.
Έχω, όμως, την αίσθηση ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα θέματα, πάντοτε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσια του ΥΠΕΝ, διότι γνωρίζει πλήρως τη σημασία τους τόσο για την εθνική οικονομία όσο και την… εκλογική οικονομία.
Το γεγονός μάλιστα ότι εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άρα θα έχει πυκνές επαφές με τις Βρυξέλλες, αποτελεί ένα ακόμη λόγο για να ασχολείται με την ελληνική ενεργειακή πολιτική και τη σύνδεσή της με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και ευρύτερο επίπεδο – στο πλαίσιο και των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.
Το «πέρασμα» Χαντάβα
Κοντά στα μέρη του (κατάγεται από τα Γρεβενά) βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο CEO Αριστοτέλης Χαντάβας της Principia εγκαινιάζοντας στην Κοζάνη, τη συστοιχία φωτοβολταϊκων πάρκων "Περασμα", 95ΜW. Σιγά σιγά και αθόρυβα συνεχιζει πιστά το επιχειρηματικό του πλάνο, το οποίο παρακολουθούν στενά οι δύο μέτοχοι ENEL και Macquarie Asset Management. Πριν από ένα μηνα ξεκίνησε την κατασκευή του έργου με μπαταρίες 49,9 MW στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Συνεχίζει με BESS (111MW) & φωτοβολταικό (70MW) στη Νότια Κρητη, στον Αθερινολακο (Σητεία), ενώ συνεχίζει τα επόμενα 2 χρονια με εργα περί των 500MW κυρίως με μπαταρίες αποθήκευσης και φωτοβολταικά.
Η διασύνδεση Ελλάδα Γερμανία και η Verbund
Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο την εβδομάδα που πέρασε, μεταξύ των επιχειρηματιών που είδε ήταν και ο Μίκαελ Στρουγκλ, διευθύνων σύμβουλος της Verbund, που είναι η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της Αυστρίας και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ευρώπη, η οποία είχε στο παρελθόν παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, αλλά αποχώρησε από τη χώρα μας το 2010. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι η συζήτηση αφορούσε πιθανή των αυστριακών στην περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Γερμανίας, όπου ο πρωθυπουργός προετοιμάζει να αναλάβει πρωτοβουλία αναπτυξής της, προγραμματίζοντας επισκέψεις σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Οι γερμανοί μπαταριάδες στο Μαξίμου
Λίγοι γνωρίζουν ότι μια από τις ελάχιστες επενδύσεις με κλειδωμένη επιδότηση 30 εκ. ευρώ, ξένων επενδυτών του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, με μια νέα καινοτόμο τεχνολογία. Στην επένδυση της CMBlue που συμμετέχει και η αυστριακή εταιρεία Strabag, τρέχουν οι εξελίξεις και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, καθώς αντιπροσωπεία υπό τον CEO Constantin Eis, μαθαίνω ότι θα περάσει ίσως και αύριο Δευτέρα, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου..
Στη Μαρίνα το ενεργειακό βραβείο!
Τα συγχαρητήρια της στήλης στην συνάδελφο από το mononews.gr Μαρίνα Πρωτονοταρίου για το Βραβείο Πράσινης Ενέργειας, με χορηγό τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, που απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την δημοσιογραφική ανάδειξη θεμάτων Πράσινης και Βιώσιμης Ενέργειας.