Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με ενεργειακές εταιρείες και εμπορικούς οίκους για την αγορά 40 έως 60 φορτίων LNG, καθώς αντιμετωπίζει επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση πριν από την κορύφωση της καλοκαιρινής ζήτησης, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Reuters.
Η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να δαπανήσει έως και 3 δισ. δολάρια με τις σημερινές τιμές για να εξασφαλίσει το LNG, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη πιεσμένα κρατικά οικονομικά προκειμένου να διατηρηθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω πτώσης της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και κρίσης στο κόστος ζωής. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση την Τετάρτη να "λάβει προληπτικά όποια μέτρα χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η σταθερή ροή ηλεκτρικού ρεύματος", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
«Η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή τουλάχιστον 40 φορτίων LNG και περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων μαζούτ», δήλωσε πηγή της βιομηχανίας στο Reuters. «Το φυσικό αέριο ήταν η κύρια προτεραιότητα λόγω των πιο ευέλικτων επιλογών πληρωμής σε σύγκριση με το μαζούτ, αν και το τελευταίο παραμένει υπό εξέταση αν οι τιμές LNG αποδειχθούν δυσμενείς», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αίγυπτος υπέστη διακοπές ρεύματος λόγω ανεπαρκούς προσφοράς φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα του κόσμου επέστρεψε πέρυσι στο να είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αγοράζοντας δεκάδες φορτία και εγκαταλείποντας τα σχέδια να προμηθεύει την Ευρώπη καθώς η παραγωγή της κατέρρευσε.
Η κρίση συναλλάγματος στην Αίγυπτο έχει καθυστερήσει τις πληρωμές σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, περιορίζοντας την εξερεύνηση και επιβραδύνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η χώρα ενδέχεται τώρα να χρειαστεί έως και 60 φορτία LNG για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2025, σύμφωνα με δεύτερη εμπορική πηγή, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να χρειαστεί έως και 150 φορτία. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, την Αλγερία, τη Saudi Aramco και μεγάλους εμπορικούς οίκους, ανέφεραν οι πηγές.
Το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, η Qatar Energy, η Saudi Aramco και το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η Αίγυπτος έχει αγοράσει φέτος 1,84 εκατομμύρια τόνους LNG, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights – σχεδόν το 75% του συνολικού της όγκου για το 2024.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι η μειωμένη προσφορά από το υπεράκτιο κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ, που αποδίδεται σε προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Αυτό έχει αναγκάσει την Αίγυπτο να σταματήσει ή να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου σε αρκετά εργοστάσια λιπασμάτων για τουλάχιστον 15 ημέρες.
«Το εργοστάσιό μου έχει σταματήσει πλήρως από το Σάββατο. Άλλα λειτουργούν μερικώς», δήλωσε επικεφαλής εργοστασίου λιπασμάτων στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Μια παρατεταμένη διακοπή θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές λιπασμάτων, σημαντική πηγή συναλλάγματος για την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο ισραηλινό φυσικό αέριο, που αποτελεί το 40-60% της συνολικής εισαγόμενης ποσότητας και περίπου το 15-20% της κατανάλωσής της, σύμφωνα με στοιχεία της JODI.
Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να πληρώσει περισσότερα για το ισραηλινό αέριο, καθώς δύο άλλες πηγές της βιομηχανίας είπαν στο Reuters ότι το Ισραήλ επιδιώκει αύξηση τιμών κατά 25%.
Οι τιμές για το ισραηλινό φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν πέσει, ενώ οι τιμές LNG συνδέονται με άλλους δείκτες όπως το Japan Korea Marker (JKM) στην Ασία, ο κόμβος TTF στην Ευρώπη και το Henry Hub στις ΗΠΑ.
«Το Ισραήλ θέλει υψηλότερες τιμές, επειδή τώρα είναι πολύ χαμηλές — περίπου $6 ανά mmBtu (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) με τις σημερινές τιμές του Brent, ενώ η τιμή LNG είναι κοντά στα $14/mmBtu. Το Ισραήλ ήταν ικανοποιημένο όταν οι τιμές ήταν περίπου $7,50/mmBtu», είπε μία από τις πηγές.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι οι τιμές στον τομέα του φυσικού αερίου καθορίζονται μέσω επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εταιρειών. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είναι καθαρά εμπορικό ζήτημα», ανέφερε. Το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
ΠΗΓΗ : Reuters