Μενού Ροή
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα φωτοβολταϊκά όταν έχει συννεφιά – Αποκαλυπτική μελέτη

Τι κι αν η μέρα είναι συννεφιασμένη, ακόμα και αυτές τις «δύσκολες» ημέρες, οι ηλιακοί συλλέκτες συνεχίζουν να παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.  Πόσο όμως επηρεάζει αυτό την παραγωγή και πώς κατασκευάζουμε ηλιακά έργα για να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά;

 Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο τυχερές χώρες, αφού ο ήλιος βρίσκεται σε αφθονία όλο τον χρόνο . Όμως, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συννεφιασμένες μέρες και τα μαύρα σύννεφα καταιγίδας κυριαρχούν είτε είναι φθινόπωρο, είτε χειμώνας, είτε άνοιξη.

Τα  φωτοβολταϊκά πάνελ βασίζονται στο φως της ημέρας και όχι στο άμεσο ηλιακό φως ή θερμότητα. Ακόμα και τις πιο θυελλώδεις, πιο συννεφιασμένες μέρες, μπορούμε ακόμα να δούμε το περιβάλλον μας, επειδή οι ακτίνες φωτός από τον ήλιο μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να  φτάνουν στο έδαφος. Το ίδιο φως απορροφάται από ηλιακούς συλλέκτες και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί απευθείας τα σπίτια ή τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Διαφορετική ισχύς

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα επίπεδα νεφοκάλυψης. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα ηλιακά πάνελ είναι 76% αποτελεσματικά ακόμη και όταν υπάρχει ελαφριά νεφοκάλυψη. Κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης η απόδοση πέφτει, αλλά αυτό έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα του καθαρισμού της σκόνης και της βρωμιάς από τα πάνελ που βελτιώνει τη συνολική τους απόδοση. Μια ασημένια επένδυση από σκόνη καθαρισμού και βρωμιά από τα πάνελ που βελτιώνει τη συνολική τους απόδοση. Μιλώντας για ασημί επενδύσεις…

 Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη κάτω από μερικώς συννεφιασμένο ουρανό - σε σύγκριση με καθαρούς ουρανούς - επειδή τα σύννεφα αντανακλούν περισσότερο φως, κάτι που είναι καλό για την ηλιακή παραγωγή.

 Πότε λειτουργούν καλύτερα τα ηλιακά πάνελ;

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά στο βόρειο ημισφαίριο τα ηλιακά πάνελ τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση την άνοιξη , όταν οι μέρες είναι σχετικά φωτεινές αλλά οι θερμοκρασίες του αέρα είναι ακόμα μέτριες.  Σε ορισμένα θερμότερα κλίματα, όπως η Ισπανία, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα πάνελ μας έχουν καλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ώρες της ημέρας σημαίνουν ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια είναι υψηλότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας