Μενού Ροή
ΕΕ: Υψηλότερες επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν σε ΑΠΕ

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτρέψει υψηλότερες επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία μείωσης του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φορολογικών ελαφρύνσεων, σύμφωνα με προσχέδιο που είδαν οι Financial Times.

Η κίνηση, μια απάντηση των Βρυξελλών στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (US Inflation Reduction Act), πρόκειται να χαλαρώσει περαιτέρω το προσωρινό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων που ισχύει από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19. Η ημερομηνία λήξης της χαλάρωσης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Τα κράτη-μέλη διχάζονται σχετικά με το εάν και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιτρέψουν χαλαρούς κανόνες. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Δανίας, προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να ανατρέψουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού, βοηθώντας δυσανάλογα τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν χρήματα στις εταιρείες τους.

Η πρόταση αναφέρει ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη βοήθεια για τις τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από αυτές που έχουν ήδη καθοριστεί από τους ισχύοντες νόμους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου και των βιοκαυσίμων. Η επιτροπή θα επιτρέψει επίσης περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις, που είναι και το βασικό κίνητρο στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της πράσινης μετάβασης των ΗΠΑ ύψους 369 δισ. δολαρίων.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν επίσης να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις εγκρίσεις για έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχουν πολλές χώρες και θα θέσουν συνολικούς στόχους για την πράσινη βιομηχανική ικανότητα έως το 2030.

Εκτιμά ότι η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει 170 δισ. ευρώ έως το 2030 σε εργοστάσια παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, μπαταριών, αντλιών θερμότητας και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Η πρόταση θα δημοσιευθεί την Τετάρτη μετά από εσωτερική συζήτηση στην επιτροπή και θα μπορούσε να αλλάξει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας