Οι αμερικανικές εταιρείες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες καταγράφουν αυξανόμενο ενδιαφέρον από τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο οι μεγάλες καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο και η ισχυρή εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα περιορίζουν την ικανότητα του κλάδου να επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς.
Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας λειτουργούν απορροφώντας ηλεκτρική ενέργεια όταν υπάρχει πλεόνασμα και επιστρέφοντάς την στο δίκτυο όταν η ζήτηση αυξάνεται. Έχουν ήδη υιοθετηθεί ευρέως σε περιοχές με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών, όπως η Καλιφόρνια, όπου συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης τις βραδινές ώρες, όταν η ηλιακή παραγωγή υποχωρεί.
Πλέον, προβάλλουν ως βασική λύση για τα κέντρα δεδομένων. Όταν συνδέονται «πριν από τον μετρητή», εξομαλύνουν τη ζήτηση και βελτιστοποιούν τη χωρητικότητα των γραμμών μεταφοράς. Όταν λειτουργούν «μετά τον μετρητή», διαχειρίζονται αιχμές κατανάλωσης, μειώνουν την πίεση στο δίκτυο, καλύπτουν προσωρινές διακοπές ρεύματος και περιορίζουν την ανάγκη για εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια.
«Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ουρές διασύνδεσης αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα εμπόδια», ανέφερε αναλυτής της Fitch Solutions.
Παρότι τα data centers μπορούν να κατασκευαστούν σε 18 έως 24 μήνες, η σύνδεσή τους στο δίκτυο σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσει από τρία έως επτά χρόνια.
Την ίδια ώρα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί έως και 17% της συνολικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ έως το 2030, από περίπου 4% σήμερα.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ νέας εγκατεστημένης δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας το 2025, με 57,6 GWh, ενώ η συνολική ισχύς ανέρχεται πλέον σε 166,1 GWh.
Η ανάπτυξη αυτή ενισχύεται από τη ζήτηση των data centers, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό επέκτασης της αγοράς έως το τέλος της δεκαετίας.
Τα συστήματα αποθήκευσης συνδυάζονται επίσης με παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την τροφοδοσία ενεργοβόρων εγκαταστάσεων τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι μπαταρίες θα είναι απαραίτητες για data centers που βασίζονται σε επιτόπια παραγωγή φυσικού αερίου», σημείωσε αναλυτής της Wood Mackenzie.
Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη περιορίζεται από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις σύνδεσης στο δίκτυο, με τους διαχειριστές δικτύων να αντιμετωπίζουν ήδη υπερφόρτωση αιτήσεων για νέα έργα.
«Χωρίς τις πολυετείς καθυστερήσεις διασύνδεσης, θα μπορούσαμε να εγκαθιστούμε συστήματα μεγάλης κλίμακας σε λιγότερο από έναν χρόνο», ανέφερε στέλεχος του κλάδου.
Πηγή: Reuters