Μενού Ροή
Sanja Bozinovska
Ενεργειακή σύμπραξη Βόρειας Μακεδονίας – Ιταλίας με έμφαση στις ΑΠΕ

Η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει να ενισχύσει τους ενεργειακούς της δεσμούς με την Ιταλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας–Βόρειας Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας, Σάνια Μποζινοφσκα, παρουσίασε τα πρόσφατα επιτεύγματα και τα σχέδια της χώρας στον τομέα της ενέργειας.

Η Μποζινοφσκα τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν υλοποιεί απλώς τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, αλλά θέτει τις βάσεις για να γίνει περιφερειακός ηγέτης σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα.

«Δεν μιλάμε μόνο για σχέδια, αλλά για απτά αποτελέσματα. Έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 1.000 μεγαβάτ ανανεώσιμης ισχύος και η χώρα διαθέτει συνολικά 1.494 μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 56% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος», δήλωσε.

Ανακοίνωσε επίσης επερχόμενες επενδύσεις, όπως φωτοβολταϊκό πάρκο 200 MW, το αιολικό πάρκο Μιράβτσι ισχύος 100 MW, το έργο «Alcazar» με 400 MW και το έργο «Stipion», το οποίο προβλέπεται να φτάσει επίσης τα 400 MW.

Στο περιθώριο του φόρουμ, η Μποζινοφσκα συναντήθηκε με την Μαρία Τριπόδι, υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, με επίκεντρο τη διεύρυνση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Η υπουργός δήλωσε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι κρίσιμος για την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, υπογραμμίζοντας πως το ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στις ΑΠΕ, στις νέες τεχνολογίες και στις ενεργειακές υποδομές αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαστε έτοιμοι για νέες επενδύσεις. Διαθέτουμε ξεκάθαρο όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο για σοβαρούς ευρωπαίους επενδυτές.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με χώρες όπως η Ιταλία μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή σε κόμβο καθαρής ενέργειας και ότι μόνο με συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα, προσθέτοντας πως η συνάντηση αποτέλεσε και ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Μακεδονίας, ειδικά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων για απανθρακοποίηση και ενεργειακή ασφάλεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας