Μενού Ροή
Έλαστρον: Το χθεσινό +7% η επένδυση των 5 εκατ. και τα εξαιρετικά αποτελέσματα

Με ένα +7,11% υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά τη μετοχή της εισηγμένης χαλυβουργίας Έλαστρον ύστερα από τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων πολλών ετών που παρουσίασε ο όμιλος για τη χρήση του 2021.

Η μετοχή της Έλαστρον έκλεισε στα 2,56 ευρώ (+7,11%), με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 47,13 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έχει υψηλό 14 ετών τα 2,71 ευρώ από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ πλέον απέχει μόλις 15 cents από αυτά τα επίπεδα.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου εκτοξεύτηκε στα 163,3 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 104 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας άνοδο 57%, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 31,9 εκατ. ευρώ ή 19,6 % επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 13,8 εκατ. ή 13,3% επί των πωλήσεων το 2020.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε ευρώ 20 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. το 2020, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 22,6 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 6 εκατ. ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε 18,7 εκατ. έναντι ευρώ 2 εκατ. ευρώ το 2020.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου σημείωσε πτώση 27% και κατήλθε στα 23,1 εκατ. ευρώ έναντι 31,7 εκατ. ευρώ το 2020, με το δείκτη "Καθαρός δανεισμός / Ίδια κεφάλαια" να ανέρχεται σε 0,29 έναντι 0,48 στο τέλος του 2020. Συνάμα, τα ταμιακά διαθέσιμα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 171% και ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε 80,8 εκατ. έναντι 66,2 εκατ. στο τέλος του 2020.

Ολοκληρώνει φέτος επένδυση 5 εκατ. ευρώ

 Η εταιρεία ολοκληρώνει μέσα στο 2022 επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ που αφορά κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Η νέα επένδυση, όπως σημειώνει η διοίκηση, αναμένεται να αυξήσει την γκάμα των προσφερόμενων ειδών, να βελτιώσει τους χρόνους αποθήκευσης και διανομής, ενώ παράλληλα να συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Πως κινήθηκε η αγορά που δραστηριοποιείται

Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων κινήθηκε ανοδικά με τον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών να παρουσιάζει ανάπτυξη και ειδικότερα των κατασκευών νέων χώρων αποθήκευσης και διανομής, ενώ ουσιαστική ήταν και η αύξηση ζήτησης προϊόντων για κατασκευή και ανακαίνιση, τουριστικών, επαγγελματικών και οικιστικών συγκροτημάτων, καθώς και προϊόντων με εφαρμογή σε έργα ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία των τιμών των Α υλών διεθνώς έως και το 3ο  τρίμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων και καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, ενσωματώθηκε άμεσα στις τιμές πώλησης των προϊόντων της εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

Πως επηρεάζει τις εργασίες του 2022 ο πόλεμος

Σε συνέχεια του προηγούμενου έτους, ο τομέας των χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διατήρηση των τιμών των πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα.

Η  βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς και οι θετικές προοπτικές για περαιτέρω μεγέθυνση της οικονομίας στο 2022 μέσω και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιούργησαν προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής του πορείας για το σύνολο του έτους.

Η έναρξη ωστόσο των πολεμικών συγκρούσεων στα τέλη Φεβρουαρίου δημιούργησε αναταράξεις και στον χαλυβουργικό κλάδο με αναστολή της λειτουργίας εργοστασίων στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό των Ρωσικών εξαγωγών χαλυβουργικών προϊόντων στην Ε.Ε..

Δεδομένης της υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας των δυο χωρών σε χαλυβουργικά ειδή, η μείωση των εξαγωγών τους δημιούργησε ελλείψεις οδηγώντας σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών. Συνέπεια των ανωτέρω, η αγορά χαλυβουργικών προϊόντων άρχισε να εμφανίζει σημάδια στασιμότητας αντανακλώντας την διστακτικότητα των τελικών χρηστών στην απορρόφηση περαιτέρω αυξήσεων κόστους, αναμένοντας μια μελλοντική διόρθωση των τιμών.

Πάντως, η Έλαστρον έχει μεγάλη γεωγραφική διασπορά προμηθευτών Α υλών, οπότε οι αγορές από τις δύο χώρες (Ρωσία – Ουκρανία) ανέρχονται ετησίως σε ποσοστό περίπου 5% του συνόλου των αγορών, οπότε οι έως σήμερα αναμονές αποθεμάτων από τις χώρες αυτές κρίνονται ως μη ουσιώδεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος διαθέτει το απαραίτητο ύψος αποθεμάτων και πρώτων υλών, την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς και πρόσβαση σε επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης για την κάλυψη της τρέχουσας όσο και οποιασδήποτε μελλοντικής ζήτησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας