Στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι πάνω από 200 ελληνικές εταιρείες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες ώστε να καρπωθούν σημαντικό μέρος από την τεράστια καινούρια «πίτα» που δημιουργείται με την ανασύνταξη της εξοπλιστικής βιομηχανίας διεθνώς αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της διεθνής αμυντικής έκθεσης DEFEA στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.
Επισήμανε πως η χώρα μας έχει τη σπάνια ευκαιρία να ενισχύσει τη βιομηχανική της βάση μέσω στρατηγικών συμπράξεων και να δημιουργήσει στην ουσία να «καινούρια» ισχυρή αγορά με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την άμυνα φτάνει τα 800 δισ. ευρώ και είναι ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα που σπάνια συναντάται ανά τις δεκαετίες, ενώ από αυτό, περίπου 25 έως 28 δισ. ευρώ αφορούν το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης την προσεχή 12ετία.
Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Ροζολής εξέφρασε πολύ καίριους προβληματισμούς που «θολώνουν» τον ενθουσιασμό που δικαίως υπάρχει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κυβέρνηση, καθώς έως τώρα δεν υπάρχει κεντρικός φορέας που θα οργανώσει και θα διαχειριστεί όλα αυτά τα projects που πρέπει να τρέξουν γρήγορα, ώστε να μη χαθεί καθόλου χρόνος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ τόνισε πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βιομηχανικές επιστροφές ύψους 25% στο πλαίσιο του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος, υπάρχουν ακόμη σοβαρές αρρυθμίες και κενά, τόσο στο νομικό όσο και στο οργανωτικό σκέλος της διαδικασίας. Έκανε λόγο για απουσία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που θα οριοθετήσει τις «γραμμές» και τους κανόνες, ενώ έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος κρατικός μηχανισμός που θα διαχειριστεί όλο το «πλέγμα» και το μεγάλο «μπουμ» των έργων.
Ο ίδιος έκανε focus στην ανάγκη ίδρυσης ειδικού φορέα που θα διαχειρίζεται τις βιομηχανικές συμπράξεις και θα διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι που θα συμβάλει στην εθνική ασφάλεια, στην ορθολογική κατανομή των έργων και κατ’ επέκταση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συνάμα αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και στρατιωτικών αρχών, γεγονός που καθιστά δυσλειτουργική τη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων, φέρνοντας μεγάλες καθυστερήσεις σε μια συγκυρία που απαιτούνται πολύ μεγάλες ταχύτητες.
«Είναι απαραίτητο η υπηρεσία που διαπραγματεύεται με τους διεθνείς αμυντικούς κολοσσούς να στελεχωθεί με νομικούς και τεχνοκράτες με γνώση διεθνών συμβάσεων και της ευρύτερης αμυντικής αγοράς», τόνισε ο κ. Ροζολής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες. «Χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο και οργανωμένη κρατική υποστήριξη, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να επωφεληθούν ουσιαστικά», τόνισε ο ίδιος.
Πρόταση για υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας
Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΚΠΥ στην ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ροζολής είχε κάνει παρόμοιες επισημάνεις, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε μια αρμόδια δημόσια δομή που θα θέσει τη στρατηγική, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η συμμετοχή κατά 30% στα εξοπλιστικά προγράμματα, η συμμετοχή της χώρας στο ReArm και σε όλες τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν οι οποίες δεν θα είναι μόνιμες, θα είναι για ένα, δύο, τρία χρόνια. Θα φτιαχτούν οι κοινοπραξίες και θα φτιαχτούν τα εργοστάσια».
Επίσης είχε αναφερθεί στο πάγιο αίτημα του ΣΕΚΠΥ για την δημιουργία υφυπουργείου ή γενικής γραμματείας με αποκλειστικό αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία. «Μέσα στο υπάρχον υπουργείο (Άμυνας) να υπάρξει μια διεύθυνση στην οποία να μπορεί να ηγείται στο βαθμό ενός γραμματέα ή ενός υφυπουργού και δεν είναι τυχαίο αυτό, πρέπει να είναι πάνω από τους κλάδους για να μπορεί να επιβάλλει πράγματα. Δεν μπορεί να είναι ένας απλός γενικός διευθυντής του υπουργείου και στο οποίο θα προσληφθεί κόσμος που θα μείνει για πολλά χρόνια. Όσες είναι οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ έτσι πρέπει να είναι και για την αμυντική βιομηχανία», είχε τονίσει.
Μεγάλο και υποσχόμενο το οικοσύστημα εξοπλισμού και άμυνας
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν περίπου 400 οντότητες, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, start-ups, κομμάτια από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ασχολούνται με την άμυνα. Συνάμα, σε όλο αυτό το οικοσύστημα ασχολούνται πάνω από 15.000 άνθρωποι ενώ ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτές τις οντότητες, 100 ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα του European Defence Fund (EDF) και μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το success story της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, είναι πρώτη σε συμμετοχές σε προγράμματα και σε κατακυρώσεις προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος συμμετέχουμε στο 57% των προγραμμάτων», επισήμανε.
Ο ΣΕΚΠΥ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) ιδρύθηκε το 1984 και σήμερα έχει 230 μέλη, εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ απασχολεί πάνω από 14.000 εργαζόμενους. Βέβαια οι εταιρείες δεν είναι όλες 100% αμυντικές. Υπάρχουν εταιρείες που είναι 100% αμυντικές αλλά και άλλες των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σε πολιτική χρήση, ή είναι παρεμφερών τεχνολογιών κ.ο.κ.