Μενού Ροή
rozolis-defea
Σε πλήρη εξέλιξη η έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών εταιρειών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA (Defence Exhibition Athens 2025) που ξεκίνησε χθες στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ετών και η έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία, Γάζα, Άπω Ανατολή, Ασία και αλλού, σε συνδυασμό με την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος των ΗΠΑ, έχουν φέρει αλλαγή δεδομένων.

Αίφνης οι επενδύσεις στους αμυντικούς εξοπλισμούς εκτοξεύτηκαν στην κορυφή της ιεραρχίας των προτεραιοτήτων ολόκληρων χωρών, με σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο να βρίσκεται σε πρωτοφανή φρενίτιδα αύξησης αμυντικών δαπανών σε ρυθμούς που ουδέποτε στη νεότερη ιστορία είχαν καταγραφεί.

Όσο παράδοξο και «φθηνό» μπορεί να ακούγεται όλο αυτό, για μια ήπειρο που αποτελεί την πιο πλούσια, δημοκρατική, ελεύθερη και ασφαλή περιοχή του πλανήτη και είχε να «δει» πόλεμο 80 χρόνια, είναι αλήθεια ότι τα κεφάλαια που «ρίχνονται» πλέον στους αμυντικούς εξοπλισμούς είναι τεράστια, σε βαθμό που να επηρεάζουν και να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό οικονομίες και επιχειρήσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αίφνης εισήλθε στην ατζέντα ολόκληρων χωρών και κοινωνιών ευρύτερα, αλλάζοντας δεδομένα και σταθερές για μια ανθρωπότητα που τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, λύνοντας τις διαφορές σε διπλωματικό και όχι στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι πολλά τα κεφάλαια

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ένας γενικευμένος ξεσηκωμός από φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, startup εταιρείες και όλη την κεντρική διοίκηση της Ε.Ε., που μέσω του προγράμματος ReArm Europe, «επιδοτεί» επενδύσεις που θα φτάσουν στα 800 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για τον τομέα τον εξοπλισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, το παρών δίνουν πάνω από 437 εκθέτες από 37 χώρες, με 18 εθνικά περίπτερα και 98 επίσημες αποστολές. Επίσης, το παρών στην έκθεση δίνουν - διά κορυφαίων αξιωματούχων και στελεχών - φορείς και οργανισμοί της Ε.Ε., όπως και το ΝΑΤΟ, ενώ φυσικά δε λείπουν παραδοσιακοί αλλά και νέοι επιχειρηματίες του κλάδου, διάφοροι νεόκοποι… dealers, μεσολαβητές, διαπραγματευτές και άλλοι, με ιδιότητες και ικανότητες που «ευδοκιμούν» σε παρόμοια – ειδικών συνθηκών – περιβάλλοντα.

Από την Ελλάδα, το παρών στην έκθεση φέτος δίνουν 203 εταιρείες, μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις 140 συμμετοχές που ήταν στην αντίστοιχη έκθεση του 2023, κάτι που επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου.

Μάλιστα συμμετέχουν και κάποιες εισηγμένες, όπως οι Metlen, η ElvalHalcor, η Quest Συμμετοχών (μέσω της θυγατρικής της Unisystems, αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η (εισηγμένη στο Άμστερνταμ) Theon του EFA Group, η Intracom Defense, ο όμιλος Σαρακάκη κ.α. Το παρών επίσης δίνουν οι κρατικές ΕΑΣ και ΕΑΒ, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος που φιλοξενεί τη θερμοκοιτίδα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αλλά και δεκάδες μικρότερες ελληνικές defense tech εταιρείες, με διεθνές εκτόπισμα, όπως οι Delian Alliance, Sotiria Technology κ.α.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ

Στο χθεσινό χαιρετισμό του κατά την έναρξη της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Αναστάσιος Ροζολής, σημείωσε πως ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 250 ελληνικές εταιρείες του κλάδου με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Σύνδεσμος, ενεργό μέλος των ENDR και ASD, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και τεχνολογικά αυτάρκους ευρωπαϊκού αμυντικού χώρου».

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των πρόσφατων κυβερνητικών πρωτοβουλιών την ανακοίνωση του δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για πλήρη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με την απαίτηση βιομηχανικών επιστροφών τουλάχιστον 25%. Αυτά, σε συνδυασμό με την εξαγγελία της πρωτοβουλίας ReArm Europe από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αμυντική αυτάρκεια, καινοτομία και στρατηγική συνεργασία.

«Οι βιομηχανικές επιστροφές 25% δεν πρέπει να ιδωθούν από εσάς ως δυσβάσταχτη υποχρέωση αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, ιδιαίτερα απαραίτητων για την επιτυχή

διαχείριση και του μεγάλου κύματος προγραμμάτων λόγω του ReArm Europe.

Το στοίχημα της υλοποίησης των projects

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο στοίχημα υλοποίησης των μεγάλων projects που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «πιστεύω ότι σύντομα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες το πρόβλημα υλοποίησης των αμυντικών συμβολαίων θα είναι ίσως μεγαλύτερο από το να τα κερδίσουν. Και επειδή οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας δεν βγαίνουν από την κατάψυξη ούτε χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, η συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών αμυντικού υλικού και των μικρότερων εταιρειών είναι η μοναδική λύση για την Ευρώπη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας