Μενού Ροή
Κύπρος: Ενισχύονται οι φόβοι για ακριβότερες τιμές στα καύσιμα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τιμές καυσίμων καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι θα εκτιναχθεί στα 100 δολάρια κάτι που φοβίζει ακόμη και τις πετρελαιοβιομηχανίες.

Όταν η τιμή του μαύρου χρυσού υπερβαίνει ένα όριο, αποδεικνύεται επώδυνη για όλους τους εμπλεκομένους. Τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι ένα όριο τιμής που μπορεί να αποδειχθεί μη ελκυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους κάτω από το όριο των 90 $/βαρέλι, το μπρεντ (παγκόσμιο συμβόλαιο αναφοράς) προσεγγίζει τώρα τα 100 δολάρια και δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσει, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους έως το τέλος του έτους.

Στην Κύπρο οι τιμές που δημοσιεύονται με βάση στοιχεία του παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων και σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (oil bulletinδεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πολιτικές φωνές και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την  ανάγκη επαναφοράς επιχορήγησης στα καύσιμα η οποία καταργήθηκε από την 1η Ιουλίου.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται πολύ εύκολα η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης μπορεί να ξεπεράσει το €1,70 και η μέση τιμή βενζίνης τα €1,60.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με δημόσιες δηλώσεις του διαμηνύει την πρόθεση συνέχισης των μέτρων στήριξης των ευάλωτων πολιτών κατά της ακρίβειας, με στοχευμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η συνέχιση της επιδότησης μέρους του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, μετά την άρση της οριζόντιας επιδότησης.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (oil bulletin)  την προηγούμενη Πέμπτη με τιμές αναφοράς λιανικής πώλησης τις 18 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου έφθασε στο € 1,676.51 και της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στο € 1,586.37. Η προηγούμενη μέτρηση με ημερομηνία αναφοράς τις 11 Σεπτεμβρίου η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ήταν € 1,664.49 και η τιμή βενζίνης € 1,583.09.

Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου στην ΕΕ των «27» με ημερομηνία αναφοράς στις 18 Σεπτεμβρίου είναι € 1,787.34 και η τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων € 1,839.32. Στην Ευρώπη των «19» η τιμή πώλησης του πετρελαίου είναι € 1,845.38 και της βενζίνης € 1,920.8.

Από τις 8 Σεπτεμβρίου, όταν το μπρεντ ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί περαιτέρω 2,6%. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των μετοχών των πετρελαιοβιομηχανιών έχει καταγράψει πτώση 5,3%.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Wall Street Journal, ένας λόγος που οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη είναι ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών στη ζήτηση. Σε γενικές γραμμές, όταν οι τιμές του πετρελαίου υπερβαίνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι τείνουν να είναι το σημείο πόνου επιχειρήσεων και νοικοκυριών με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης.

Επιπλέον, όταν η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει ένα ψυχολογικό όριο, ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά των κυβερνήσεων. Τα κέρδη – ρεκόρ πετρελαϊκών εταιρειών πέρυσι ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει φόρο κερδοφορίας στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας