Μενού Ροή
more
Νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 12,66 GW σχεδιάζονται στη Νότια Αυστραλία
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Τον δρόμο για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 12,66 GW ανοίγει η διαγωνιστική διαδικασία της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας, η οποία επέλεξε τέσσερις προτάσεις για την αξιοποίηση εκτάσεων στην περιοχή Whyalla West. Τα σχέδια περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες.

Οι επιλεγμένες εταιρείες μπορούν πλέον να υποβάλουν αιτήσεις για άδειες διερεύνησης της βιωσιμότητας των έργων. Η περιοχή Whyalla West αποτελεί μέρος έκτασης άνω των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει διαθέσει η πολιτειακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Έργα έως 6 GW από τη Windlab

Μεταξύ των προτάσεων που επιλέχθηκαν περιλαμβάνονται ένα έργο αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας ισχύος 4,7 GW από την Altra Energy, φωτοβολταϊκό πάρκο 360 MW από τη γαλλική Neoen και αιολικό έργο 1,6 GW από τη Heron Energy.

Τη μεγαλύτερη πρόταση κατέθεσε η αυστραλιανή Windlab, με σχέδιο συνδυασμένης ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ισχύος έως 6 GW. Η πρώτη φάση προβλέπει αιολική ισχύ έως 1 GW, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αυστραλίας, Tom Koutsantonis, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική ευκαιρία για την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα θα μπορούσαν να στηρίξουν έναν νέο κύκλο βιομηχανικής ανάπτυξης με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προοπτική ενεργειακής τροφοδοσίας νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, σε μια περιοχή που έχει επηρεαστεί από το πρόσφατο κλείσιμο της χαλυβουργίας στο Whyalla. Η Altra Energy αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με μεγάλους καταναλωτές ενέργειας για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της μελλοντικής παραγωγής.

Άδειες και επόμενα βήματα

Η επιλογή των προτάσεων δεν ισοδυναμεί με τελική έγκριση κατασκευής. Οι εταιρείες θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες διερεύνησης, ώστε να προχωρήσουν σε αναλυτικές τεχνικές, εμπορικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Για την κατασκευή και λειτουργία των έργων θα απαιτηθούν πρόσθετες άδειες ενεργειακών υποδομών.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Νότια Αυστραλία ενισχύει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση, η συνολική αξία των μεγάλων έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν λάβει έγκριση ανάπτυξης έχει ξεπεράσει τα 32 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Έργα αξίας σχεδόν 7 δισ. δολαρίων βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Στόχος της πολιτείας είναι η κάλυψη του 100% της καθαρής ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος του 2027. Ωστόσο, ο Koutsantonis έχει αναγνωρίσει ότι η επίτευξη του στόχου ενδέχεται να μετατεθεί χρονικά στις αρχές του 2028.

Το 2025, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά κάλυψαν το 77,1% της καθαρής ηλεκτροπαραγωγής της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: pv-magazine

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας