Τη συμβολή των διυλιστηρίων στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής καυσίμων αναζητά η ιταλική κυβέρνηση, καθώς οι διεθνείς αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συναντηθεί στις 8 Οκτωβρίου με εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών διύλισης και πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία. Στόχος είναι να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους τα εγχώρια διυλιστήρια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή βασικών πετρελαϊκών προϊόντων και να περιοριστούν οι επιπτώσεις των προβλημάτων στην παγκόσμια προσφορά.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κρατικά ελεγχόμενης ιταλικής Eni, της αλγερινής Sonatrach, καθώς και των Socar-IP, Iplom, KPI, Alma Petroli, Ludoil, Saras και Innovhub.
Η πίεση στην αγορά καυσίμων έχει ενταθεί λόγω των πολέμων στο Ιράν και την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν περιορίσει την προσφορά πετρελαίου κίνησης. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ. Ανοδικά κινούνται επίσης οι τιμές της βενζίνης και των αεροπορικών καυσίμων.
Πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο
Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες πιέσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενόψει και των εθνικών εκλογών του 2027.
Από τις αρχές του έτους έχει διαθέσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ για προσωρινές μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας, οι τιμές τόσο της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης παραμένουν πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.
Η ισχύς της υφιστάμενης μείωσης του ειδικού φόρου λήγει στις 5 Οκτωβρίου και ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την παρατείνει.
«Πρέπει να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός.
Διαφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti και η Λέγκα τάσσονται υπέρ της επιβολής έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ώστε να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο Giorgetti προτιμά μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την επιβολή αντίστοιχου φόρου στην Ιταλία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τον προϋπολογισμό του 2027, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Πηγή: Reuters