Μενού Ροή
Με ρεκόρ “πράσινης” ενέργειας με μελτέμια και νερά έρχονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος για το Σεπτέμβριο

Μεγάλη πτώση κατέγραψε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 12/8/2023. Η τιμή υποχώρησε 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και είναι η τρίτη χαμηλότερη από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, στα 59,65 ευρώ/MWh μπήκε ο πήχης με την   υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου να διαμορφώνεται στα 111,16 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου να είναι στα 0,26 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο χαμηλη τιμής ήταν στις 28 Μαίου  στα 50,92 ευρώ/MWh και η δεύτερη χαμηλότερη ήταν στις 19 Ιανουαρίου στα 58,44 ευρώ/MWh.

Για το Σάββατο 12/8 η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 330,64 GWh, που λόγω της σαββατοκυρικάτικης ανάπαυλας είναι πιο χαμηλή από το σύνηθες..

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6,5%, το φυσικό αέριο 21% τα υδροηλεκτρικά 7,3%, οι εισαγωγές 6,9% και οι ανανεώσιμες 52,9%. Δηλαδή περίπου στο 60% ήταν η συμμετοχή στο μίγμα της πράσινης ενέργειας.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 26,598 MWh και οι εισαγωγές στις 11,429 MWh.

Έρχονται οι νέες τιμές Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ στη λιανική αναμένονται οι νέες τιμές που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους στις 20/8 και θα αφορούν τον Σεοτέμβριο. Οι ανακοινώσεις γίνονται βέβαια σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας μετά και το τελευταίο “τίναγμα” των τιμών φυσικού αερίου και μια σειράς από παραγόντων που κύρια αφορούν τον καιρό και απρόοπτους παράγοντες και λειτουργούν ως “μεταβλητές” των τιμών.

Ενδεικτικό της εικόνας πάντως, είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

Ανοδικά, πάντως, σε σχέση με τον Ιούνιο κινήθηκαν οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιούλιο με βάση  μηνιαία έρευνά της ΗΕΡΙ για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η ΗΕΡΙ, (Household Energy Price Index for Europe), που αποτυπώνει στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT και καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. αναφέρει ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μία πτώση 6% αλλά σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσιάζουν μία ελαφρά άνοδο 2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν οι τιμές σε ορισμένες χώρες, οι οποίες απέσυραν τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές ήταν τόσο μεγάλες που υπερκέρασαν τις μειώσεις τιμών, που καταγράφηκαν στις περισσότερες χώρες.

Πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα βρέθηκαν κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με την έκθεση της HEPI και δημοσιεύτηκε χθες η τιμή στην Αθήνα ( μια και η έρευνα αφορά πόλεις καθώς στην Ευρώπη ανάμεσα στα διάφορα αστικά κένμτρα υπάρχουν διαφορές, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, φόροι κλπ) διαμορφώθηκε στα 24,08 σεντς/Kwh, κάτω από τα  29,93 σεντς/KWh, που ήταν ο μέσος όρος 15 ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες, οι μειώσεις στον τελικό λογαριασμό, δεν προήλθαν από τη χρέωση ενέργειας αλλά κυρίως από φορολογικές απαλλαγές και φορολογικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν τη στροφή των καταναλωτών στη χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

H μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη (55%), στη Ρίγα (23%) και  στη Λισαβόνα (22%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας