Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γιγαντιαίο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY επαναβεβαίωσαν οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στην προχθεσινή, πρώτη στα χρονικά, σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αιγύπτου στις Βρυξέλλες.
Στο κοινό ανακοινωθέν των 27 χωρών-μελών, των ευρωπαϊκών θεσμών και της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας γίνεται ρητή αναφορά στο GREGY:
«Δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα, οι βιώσιμες μεταφορές, η διαχείριση των υδάτων, των λυμάτων και των αποβλήτων, η βιώσιμη γεωργία και οι πράσινες τεχνολογίες, η ΕΕ υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση της Αιγύπτου και ενισχύει την ανθεκτικότητά της στην κλιματική αλλαγή, όπως αντανακλάται και στην υποστήριξη της ΕΕ σε έργα δικτύων και διασυνοριακής συνδεσιμότητας, όπως η ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας NWFE, ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Ελέγχου της Περιοχής της Αλεξάνδρειας και η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY».
Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται εκτενής αναφορά στον τομέα της ενέργειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον για την ταχεία μετάβαση προς οικονομίες με χαμηλές εκπομπές και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, προκειμένου να αξιοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής και της αιολικής, καθώς και για την ενίσχυση του δικτύου και των διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών (συμβάλλοντας στην εμβληματική πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τη σύνδεση του νερού, των τροφίμων και της ενέργειας -NWFE). Η ασφαλής και βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των λύσεων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και της διασυνοριακής ενεργειακής συνδεσιμότητας, παρέχει ευκαιρίες για την εξασφάλιση ασφαλούς, οικονομικά προσιτής ενέργειας για τις χώρες μας.
Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες και τις ρυθμιστικές συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν τις χώρες μας σε ακμάζουσες, ασφαλείς και βιώσιμες βιομηχανίες ανανεώσιμων και άλλων μορφών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποφέρουν πολλά οφέλη για όλους, ιδίως βιώσιμη, ασφαλή και προσιτή ενέργεια, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιομηχανική ανάπτυξη. Η ενεργειακή μας συνεργασία θα περιλαμβάνει επίσης τη διερεύνηση ευκαιριών για τη μείωση, την ανάκτηση και την εμπορική αξιοποίηση των εκπομπών μεθανίου στο πλαίσιο της ενεργειακής μας συνεργασίας».
Στο πλαίσιο της συνόδου πραγματοποιήθηκε άτυπο δείπνο στο οποίο μετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι.