Μενού Ροή
Φυσικό αέριο: Άλμα στις τιμές λόγω Νορβηγίας

Άνοδος σε υψηλό έτους στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου μετά τη βουτιά στις ροές από τη Νορβηγία, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον κίνδυνο που ενέχει το να βασίζεται κανείς υπερβολικά σε έναν μεγάλο προμηθευτή. Τυχόν απρογραμμάτιστα γεγονότα ή παρατάσεις των εργασιών έχουν υπερμεγέθη αντίκτυπο στην αγορά λόγω του κομβικού ρόλου της Νορβηγίας στην εξασφάλιση του καυσίμου για την Ευρώπη, αφού οι περισσότερες προμήθειες από ρωσικούς αγωγούς σταμάτησαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν άλμα άνω του 13% τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή λειτουργίας στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας. Παράλληλα, οι νορβηγικές ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, έπεσαν στο μηδέν.

Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι τιμές αντιδρούν γρήγορα όταν υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα εποχικά σχέδια συντήρησης. 

Η Equinor ASA διερευνά την πηγή του προβλήματος, ανέφερε ο Alfred Skar Hansen, υψηλόβαθμο στέλεχος της Gassco AS. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά ένα τμήμα του αγωγού στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sleipner στη Βόρεια Θάλασσα που συνδέεται με το Easington και το Nyhamna, είπε. «Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η επισκευή», δήλωσε ο Skar Hansen.

Το/ ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, σημειώνει πλέον άνοδο κατά 10,71% στα 37,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το ράλι δείχνει επίσης ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη σε ακραίες διακυμάνσεις, ακόμη και όταν οι χώροι αποθήκευσης είναι ήδη πάνω από 70% πλήρεις και η βιομηχανική ζήτηση στην Ευρώπη ανακάμπτει αργά. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ενισχυθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες και σημείωσε άλμα 18% τον Μάιο.

"Η απρογραμμάτιστη διακοπή της Νορβηγίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές", δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της υψηλότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ο καύσωνας αυξάνει την κατανάλωση για ψύξη. Αυτό προκαλεί ανταγωνισμό για τα φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, δήλωσε ο Hansen της Saxo Bank.

Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η γερμανική ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εκτινάχθηκε στα 114,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας