Μενού Ροή
Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο: Είναι πλάνη ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει

Μπορεί ο δείκτης του TTF να έχει «καθηλωθεί» στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα όμως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η εικόνα αυτή είναι πλασματική αφού οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε επίπεδα έως και 230% υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, το IIF υποστηρίζει ότι οι διεθνείς τιμές του καυσίμου έχουν υποχωρήσει κατά 75% από τα υψηλότερα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου κάτι που αποδεικνύουν τόσο οι τιμές της spot αγοράς όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Όμως επισημαίνει ότι η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική επίδραση που είχε το ράλι των τιμών στις ευρωπαϊκές οικονομίες και την αγορά, οι οποίες δεν έχουν συνέλθει από το σοκ στο ενεργειακό κόστος.

«Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει μια στρέβλωση στην αντίληψη της αγοράς με αποτέλεσμα η υποχώρηση των τιμών να δίνει την εντύπωση ότι έχουμε επανέλθει στα επίπεδα τιμών προ κρίσης» τονίζουν οι αναλυτές. Για το IIF οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές αν και έχουν εξορθολογιστεί, τονίζοντας ότι έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ζήτηση και στη βιομηχανική παραγωγή.

Όπως αναφέρεται σε κλάδους έντασης εργασίας οι ρυθμοί έχουν μειωθεί σε προπολεμικά επίπεδα και ένα αντίστοιχο παράδειγμα που χρησιμοποιεί το Iνστιτούτο είναι η Γερμανία. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας στον κλάδο των χημικών και των φαρμάκων υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με επιπτώσεις και στην απασχόληση και οδηγεί σε πρόβλεψη για ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας