Μενού Ροή
Ινδονησία και Σιγκαπούρη σε αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο και τις δασικές πυρκαγιές
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε τροχιά έντασης βρίσκονται οι σχέσεις Ινδονησίας και Σιγκαπούρης, καθώς η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την πόλη-κράτος συμπίπτει με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αιθαλομίχλη που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας, η Τζακάρτα επρόκειτο να υποδεχθεί την Τρίτη τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, σε μια περίοδο αυξημένων τριβών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η επίσκεψη δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τη σιγκαπουριανή πλευρά.

Η Ινδονησία περιόρισε από το Σάββατο κατά περίπου 8% τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει μέσω αγωγών στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενη την ανάγκη να διασφαλίσει τον εγχώριο εφοδιασμό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είχε προαναγγείλει την επανεξέταση εξαγωγικών συμβάσεων με χώρες που, κατά τον ίδιο, δεν συνεργάζονται και δεν αντιμετωπίζουν την Ινδονησία με τον απαιτούμενο σεβασμό, χωρίς να τις κατονομάσει.

Η Σιγκαπούρη καλύπτει έως και το 95% της ηλεκτροπαραγωγής της με φυσικό αέριο. Αν και η πρόσφατη περικοπή αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% της ημερήσιας ζήτησής της, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γουόνγκ, τόνισε ότι οι συμβαλλόμενες πλευρές οφείλουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας, Μπαχλίλ Λαχαντάλια, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι σημερινές παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Σιγκαπούρη καλύπτουν το ελάχιστο επίπεδο που προβλέπει η μεταξύ τους συμφωνία. «Η Ινδονησία είναι μια χώρα που τηρεί τις συμβάσεις και τους κανόνες. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να μας διδάξετε πώς να τηρούμε τις συμβάσεις», δήλωσε.

Στο επίκεντρο και η αιθαλομίχλη

Παράλληλα, εντείνονται οι αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές στην Ινδονησία, οι οποίες είναι οι εντονότερες των τελευταίων 11 ετών. Οι φωτιές μαίνονται εδώ και μήνες, επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα και αυξάνοντας τα περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ο καπνός μεταφέρεται και σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ανατολικό Τιμόρ.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει προσφέρει βοήθεια, αποφεύγοντας μέχρι στιγμής την ευθεία επίκριση της Ινδονησίας. Ωστόσο, έχει αποστείλει ειδοποιήσεις σε ινδονησιακές εταιρείες που θεωρεί υπεύθυνες για τις πυρκαγιές.

Ο ανώτερος υπουργός της Σιγκαπούρης, Κ. Σανμουγκάμ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα τη δυσαρέσκειά του για δηλώσεις Ινδονήσιου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο τα δάση της χώρας παρέχουν οξυγόνο στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Ο Σανμουγκάμ απάντησε ότι ολόκληρη η περιοχή υφίσταται τις συνέπειες της συμπεριφοράς εταιρειών που παραβιάζουν τους κανονισμούς, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις καταγράφονται στην ίδια την Ινδονησία.

Στο μεταξύ, δύο μεγάλοι κρατικοί επενδυτικοί οργανισμοί της Σιγκαπούρης, η Temasek και η GIC, απέρριψαν ισχυρισμούς πρώην υπουργού Εμπορίου της Ινδονησίας ότι άσκησαν πιέσεις στον πάροχο χρηματιστηριακών δεικτών MSCI για την υποβάθμιση της ινδονησιακής χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς «αυτόνομης αγοράς». Η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Ο βετεράνος διπλωμάτης της Σιγκαπούρης, Μπιλαχάρι Καουσικάν, χαρακτήρισε τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου «απόπειρα εκφοβισμού», εκτιμώντας ότι τελικά θα έχει μεγαλύτερο κόστος για την Ινδονησία παρά για τη Σιγκαπούρη.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας