Μενού Ροή
Βρετανία: Επάρκεια φυσικού αερίου και ρεύματος για τον χειμώνα παρά την ενεργειακή αναταραχή
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Επαρκή εφοδιασμό με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης τον χειμώνα 2026-2027 αναμένει η Βρετανία, παρά την άνοδο των ενεργειακών τιμών και τις αβεβαιότητες που προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις της National Gas και του National Energy System Operator (NESO), των διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με παράδοση τον επόμενο μήνα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 180% και 120%, αντίστοιχα, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, εντείνοντας τις πιέσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα και την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου συχνά καθορίζουν την οριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυξημένη αιχμή στη ζήτηση φυσικού αερίου

Η National Gas προβλέπει ότι η μέγιστη ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 493 εκατ. κυβικά μέτρα, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα. Βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η συνολική ζήτηση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 1%.

Η διαθέσιμη δυναμικότητα εφοδιασμού υπολογίζεται σε 592 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, αφήνοντας περιθώριο 99 εκατ. κυβικών μέτρων πάνω από την προβλεπόμενη αιχμή. Ακόμη και σε ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο διακοπής λειτουργίας του μεγαλύτερου μεμονωμένου τμήματος του δικτύου μεταφοράς, το περιθώριο θα παρέμενε θετικό, στα 18 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.

Στις θετικές παραμέτρους περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη διατήρηση της δυναμικότητας εισαγωγών μέσω του αγωγού διασύνδεσης με το Βέλγιο, η οποία εγκρίθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να περιορίσουν τις διαθέσιμες εισαγωγές, ενώ πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Η National Gas εκτιμά ότι η χώρα θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη και υπό ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια που θεωρούνται εξαιρετικά απίθανα.

Εφεδρεία 5,9 GW στο ηλεκτρικό σύστημα

Για το ηλεκτρικό σύστημα, ο NESO προβλέπει διαθέσιμη εφεδρική ισχύ 5,9 GW πάνω από τη μέγιστη ζήτηση κατά τη διάρκεια μιας συνήθους περιόδου ψύχους. Το περιθώριο αντιστοιχεί στο 9,5% της αιχμής και κινείται κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων χειμώνων, υπερβαίνοντας εκείνα που καταγράφονταν κατά την ενεργειακή κρίση του 2022.

Η ενίσχυση της αποθήκευσης με μπαταρίες, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου και η αυξημένη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας αναμένεται να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την υψηλότερη ζήτηση. Η εκτίμηση του NESO είναι επίσης βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς ο διαχειριστής αναμένει πλέον μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αιολικής παραγωγής κατά τις ώρες αιχμής.

Παρά τη συνολικά θετική εικόνα, ο NESO προειδοποιεί ότι ορισμένες ημέρες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ενδέχεται να παρουσιάσουν στενότερα περιθώρια επάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η έκδοση ειδοποιήσεων για την εξασφάλιση πρόσθετης ηλεκτροπαραγωγής.

Ο διαχειριστής διευκρινίζει ότι οι ειδοποιήσεις αυτές αποτελούν συνήθη εργαλεία εξισορρόπησης του συστήματος και δεν σημαίνουν ότι απειλείται η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας