Μενού Ροή
Η Ευρώπη θέλει το νορβηγικό αέριο, αλλά όχι τις γεωτρήσεις στην Αρκτική
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

«Υποκριτική» χαρακτήρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις γεωτρήσεις στην Αρκτική ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland, επισημαίνοντας την αντίφαση ανάμεσα στις πολιτικές των Βρυξελλών και στις κινήσεις των ίδιων των κρατών-μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί από το 2021 μια παγκόσμια απαγόρευση νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική. Την ίδια στιγμή, όμως, η Νορβηγία έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ και στον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου, καθώς η Ευρώπη περιορίζει δραστικά τις ενεργειακές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο Politico, στο περιθώριο της διάσκεψης Offshore Northern Seas στο Στάβανγκερ, ο Aasland υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες των κρατών-μελών.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την πρόσφατη επένδυση της πολωνικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Orlen σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου στη Νορβηγία, αλλά και τη 15ετή συμφωνία της γερμανικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Uniper με τη νορβηγική Equinor για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Όταν μιλάμε με τη Γερμανία, θέλουν αυτό το φυσικό αέριο. Και όταν μιλάμε με την Πολωνία, θέλουν αυτό το φυσικό αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«27 ενεργειακές αγορές, 27 διαφορετικές στρατηγικές»

Ο Νορβηγός υπουργός άσκησε κριτική και στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ χαράσσει την ενεργειακή της πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η απουσία ενιαίας στρατηγικής αποδυναμώνει την Ευρώπη.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχουμε 27 ενεργειακές αγορές», είπε, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη ακολουθούν διαφορετικές προτεραιότητες, παρά τις κοινές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη χάνει έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ και την Ασία, όπου κατευθύνονται πλέον σημαντικότερες επενδύσεις. «Τι στηρίζει την Ευρώπη; Τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νορβηγία φοβάται την πτώση της παραγωγής

Πίσω από την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες βρίσκεται και η προσπάθεια της Νορβηγίας να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της, η οποία αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο Torgeir Stordal, γενικός διευθυντής της αρμόδιας νορβηγικής υπηρεσίας για τους ενεργειακούς πόρους, προειδοποίησε ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα μειωθεί από περίπου 230 εκατ. scm ισοδύναμου πετρελαίου το 2026 σε περίπου 150 εκατ. scm το 2050. Στο δυσμενέστερο σενάριο, θα μπορούσε να περιοριστεί μόλις στα 30 εκατ. scm.

Στο Στάβανγκερ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της ενεργειακής βιομηχανίας υπογράμμισαν την ανάγκη για νέες έρευνες, επενδύσεις και τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοιτασμάτων.

Το μεγάλο στοίχημα της Θάλασσας Μπάρεντς

Στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται η Θάλασσα Μπάρεντς, βόρεια της Νορβηγίας, όπου η δραστηριότητα εξερεύνησης ενισχύεται.

Ο Aasland χαρακτήρισε την περιοχή «σημαντικό πεδίο για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να την επισκεφθούν, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις δυνατότητές της.

Ωστόσο, η επέκταση των γεωτρήσεων στην Αρκτική εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο πετρελαιοκηλίδων και σοβαρών επιπτώσεων στην ιδιαίτερα ευάλωτη θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας