Μενού Ροή
Ρώσοι οδηγοί
Ρωσία: Αυξάνεται η ζήτηση για υγραέριο καθώς οι ελλείψεις βενζίνης πιέζουν την αγορά καυσίμων
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε μαζική στροφή προς το υγραέριο κίνησης (LPG) προχωρούν Ρώσοι οδηγοί, καθώς οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε διυλιστήρια έχουν προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων, άνοδο στις τιμές της βενζίνης και μεγάλες ουρές στα πρατήρια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συνεργεία που ειδικεύονται στη μετατροπή οχημάτων για χρήση υγραερίου καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, με τους πελάτες να περιμένουν πλέον εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

«Έχουμε λίστα αναμονής έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Γιεγκόρ Πόποφ, ιδιοκτήτης της εταιρείας Garant-Gas στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιεί μετατροπές αυτοκινήτων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν υγραέριο.

Η στροφή στο LPG ενισχύεται από το γεγονός ότι το καύσιμο ήταν ήδη ιδιαίτερα φθηνό και διαθέσιμο στη Ρωσία πριν ακόμη αυξηθούν οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τις αντίστοιχες τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως στη χρήση προπανίου και βουτανίου ως καυσίμου για οχήματα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Υγραερίου (World Liquid Gas Association), η χώρα κατανάλωσε περίπου 3,5 εκατ. μετρικούς τόνους υγραερίου για αυτοκίνηση το 2024.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα καύσιμα κίνησης αντιπροσώπευαν το 54% της συνολικής κατανάλωσης υγραερίου στη Ρωσία πέρυσι, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη στην πετροχημική βιομηχανία.

Ανάλογη εικόνα καταγράφει και η εταιρεία Medvedev GBO, η οποία δραστηριοποιείται στις μετατροπές οχημάτων. Ο ιδιοκτήτης της, Σεργκέι Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι η επιχείρηση δέχεται πολύ περισσότερα αιτήματα από όσα μπορεί να εξυπηρετήσει.

«Δεχθήκαμε 276 τηλεφωνήματα μέσα σε μία ημέρα, αλλά μπορούσαμε να επεξεργαστούμε μόνο 30 έως 40», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υγραέριο προσφέρει σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα στους καταναλωτές, καθώς οι οδηγοί αποφεύγουν τις μεγάλες ουρές στα πρατήρια και πληρώνουν αισθητά χαμηλότερες τιμές.

«Δεν υπάρχουν ουρές και οι τιμές είναι 50% ή ακόμη και δύο τρίτα χαμηλότερες από τη βενζίνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το προπάνιο και το βουτάνιο, που παράγονται κατά την επεξεργασία φυσικού αερίου και τη διύλιση αργού πετρελαίου, θεωρούνται επίσης καύσιμα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τη βενζίνη.

Η αυξανόμενη ζήτηση για υγραέριο αποτελεί ένδειξη των πιέσεων που δέχεται η ρωσική αγορά καυσίμων, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή και τη διανομή βενζίνης οδηγούν τους καταναλωτές σε εναλλακτικές λύσεις για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας