Μενού Ροή
Sud Renovables
Sud Renovables
Πατέντα με φωτοβολταϊκά στη στέγη – Γιατί προτιμήθηκαν τα κάθετα πάνελ

Σε μία ταράτσα πολυκατοικίας στη Βαρκελώνη, ο ισπανικός εγκαταστάτης φωτοβολταϊκών ταράτσας SUD Renovables έχει αναπτύξει κατακόρυφα ηλιακά πάνελ .  Το σύστημα διαθέτει δύο πάνελ P6 500 W από την SunPower που εδρεύει στις ΗΠΑ και δύο μικρομετατροπείς IQ8P από την Enphase Energy .

 «Οι δομές στερέωσης έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά ανέμου της περιοχής, με υλικό από ανοξείδωτο χάλυβα», δήλωσε στο περιοδικό pv ο Managing Partner της Sud Renovables, Manel Romero .

 Η εταιρεία ανέπτυξε ένα από τα πάνελ με την μπροστινή του πλευρά στραμμένη προς τα ανατολικά και την άλλη στραμμένη προς τα δυτικά. «Με αυτή τη διαμόρφωση, θα δούμε πειραματικά τη συμπεριφορά του πίνακα και της καμπύλης παραγωγής, η οποία θα είναι διπλή αν λάβουμε υπόψη την πρωινή και απογευματινή ένταση και την πραγματική αξία της συγκεκριμένης παραγωγής του συστήματος», εξήγησε ο Romero.

 Η Sud Renovables αναγνώρισε ότι δεν φαίνεται να έχει πολύ νόημα να τοποθετούνται κάθετα πάνελ σε μια ταράτσα σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.  Σύμφωνα με την εταιρεία θα εξεταστούν οι κάθετες αρχιτεκτονικές σε έργα για τα οποία είναι κατάλληλη αυτή η διαμόρφωση, όπως τα αγροβολταϊκά συστήματα, οι συστοιχίες σε ακουστικά φράγματα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, οι περιφράξεις ή οι προσόψεις κτιρίων. «Στην Ισπανία, θα ήταν πολύ λογικό να εγκατασταθούν διπλά πάνελ κάθετα στο έδαφος και σε αστικά περιβάλλοντα με κάθετες εφαρμογές», δήλωσε ο Romero.

 Στα συγκεκριμένα συστήματα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ πρέπει να εγκατασταθούν κατά μήκος του πλαισίου, χωρίς αντικείμενα να δημιουργούν σκιές στο πίσω μέρος, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών προφίλ, δίσκων καλωδίωσης. Ωστόσο, η κάθετη τοποθέτηση των πάνελ μπορεί να εκθέσει τις μονάδες στον άνεμο, γι' αυτό είναι σημαντικό να τοποθετούνται με τις κατάλληλες κατασκευές. Αυτό εγγυάται ότι τα πάνελ μπορούν να αντέξουν τα φορτία ανέμου. Η SUD Renovables πρότεινε επίσης την αποφυγή μεγαλύτερων πλαισίων και τη χρήση ηλιακών πάνελ μεγέθους περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων.

 Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι εγκαταστάσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές συστοιχίες με νότιο προσανατολισμό. Πρώτον, τα πάνελ λειτουργούν στη μέγιστη ισχύ τους το πρωί και το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή και οι μονάδες διαχέουν τη θερμότητα πιο αποτελεσματικά, επομένως οι απώλειες θερμοκρασίας είναι πολύ χαμηλότερες.

 Τα κάθετα πάνελ παραμένουν επίσης καθαρότερα από τα οριζόντια πάνελ με κλίση, μειώνοντας τις απώλειες απόδοσης λόγω βρωμιάς, ελαχιστοποιώντας το κόστος καθαρισμού . Στη λειτουργία αυτοκατανάλωσης, ίσως είναι επίσης καλύτερο να έχετε την καμπύλη με τις δύο κορυφές το πρωί και το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας