Τουλάχιστον 17 φορές πάνω τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκεται η καινοτομία στον τομέα των φωτοβολταϊκών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).
Στο μικροσκόπιο της έκθεσης βρίσκονται οι εξελίξεις σε 30 τεχνολογίες κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών. Καλύπτει 340.000 εφευρέσεις, συμπεριλαμβανομένων 70.000 διεθνών οικογενειών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στους τομείς των φωτοβολταϊκών υλικών, φωτοβολταϊκών συσκευών, της διαχείρισης αυτών των συσκευών και των εφαρμογών τους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι από τους κορυφαίους αιτούντες που σχετίζονται με ευρεσιτεχνίες ήταν εταιρείες με έδρα στην Ιαπωνία, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι κορυφαίοι καινοτόμοι από την Κίνα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επικεντρώνονται κυρίως στις εγχώριες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σημείωσε ότι, ενώ οι τεχνολογίες συσκευών διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο από το 1990 έως το 2023, αντιπροσωπεύοντας έως και το 78% όλων των εφευρέσεων, ο ρόλος άλλων κατηγοριών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Από το 2020 έως το 2023, περίπου οι μισές (48%) από όλες τις φωτοβολταϊκές εφευρέσεις σχετίζονταν με τεχνολογίες συσκευών, ακολουθούμενες από εφαρμογές (25%), φωτοβολταϊκά υλικά (17%) και διαχείριση συσκευών (10%).
Οι δραστηριότητες κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν στραφεί ολοένα και περισσότερο στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια. Αν και οι διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPFs) έχουν μειωθεί από το 2012, το Ευρωπαϊκό Γραφείο ανέφερε ότι οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κίνα έχουν αυξηθεί σχεδόν έξι φορές από το 2010, με τη χώρα να αντιπροσωπεύει το 80% όλων των νέων φωτοβολταϊκών εφευρέσεων παγκοσμίως έως το 2022. Σε άλλα μέρη, η Ευρώπη διατηρεί το προβάδισμα στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως τα αγροβολταϊκά και οι εγκαταστάσεις σε στέγες, στέγαστρα στάθμευσης και κτίρια.
Η έκθεση αναφέρει ότι η δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων είναι υψηλότερη στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Σουηδία. Προσθέτει επίσης ότι τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εφευρετικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις φωτοβολταϊκές συσκευές και υλικά, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγείται στις ακαδημαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενο από τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Στο συμπέρασμα της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ανέφερε ότι οι προοπτικές για τις εφευρέσεις και την καινοτομία στα φωτοβολταϊκά παραμένουν «υποσχόμενες». «Η συνεχής πρόοδος στα φωτοβολταϊκά υλικά και τις συσκευές, καθώς και οι οικονομίες κλίμακας, θα διασφαλίσουν ότι τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της παγκόσμιας ενέργειας προς τη βιωσιμότητα», σημείωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο. «Τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να δούμε νέα υλικά να ωριμάζουν και να γίνονται πιο ανταγωνιστικά, οι διαδικασίες παραγωγής να γίνονται πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον και τα φωτοβολταϊκά να γίνονται ακόμη πιο “έξυπνα”.»