Μενού Ροή
Οικιακή αποθήκευση ενέργειας: Η “χρυσή” αγορά της Ευρώπης - Πτώση στις τιμές των οικιακών μπαταριών

Αν και ζήτηση για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας οικιακής χρήσης με χωρητικότητα έως 20 kWh παρέμεινε σταθερή στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, η εικόνα είναι μικτή. Οι ώριμες αγορές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, παρουσίασαν υποτονική ζήτηση, ενώ άλλες χώρες κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Electrical Energy Storage (EES) Report Europe H1 2025», που δημοσίευσε η EUPD Research .

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, φέτος θα εγκατασταθούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο οικιακά συστήματα αποθήκευσης φωτοβολταϊκής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με περαιτέρω αύξηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για δυναμικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξημένη αυτοκατανάλωση αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση από τους ιδιοκτήτες κατοικιών», αναφέρει η EUPD Research.

Η συνεχής πτώση των τιμών των μπαταριών αποτελεί επίσης βασικό κίνητρο. Η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της αυξημένης ανταγωνιστικής πίεσης. Σύμφωνα με στοιχεία του «Price and Inventory Tracker» της EUPD Research, ο δείκτης τιμών για ιδιωτικά συστήματα αποθήκευσης έως 20 kWh στη Γερμανία μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2025. Η μέση τιμή πώλησης για αυτά τα συστήματα μειώθηκε από 1.332€ σε 711€ ανά κιλοβατώρα κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία παραμένει ο αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη, ακόμη και μετά από μια μικρή μείωση των νέων εγκαταστάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η μείωση κατά 6% σε ετήσια βάση οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση για νέα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες, στη μείωση τοπικών επιδοτήσεων και στη στροφή της προσοχής σε αποθήκευση για εμπορική και βιομηχανική χρήση, εξηγεί η EUPD Research. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των νέων οικιακών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκής αποθήκευσης στην Ευρώπη έως το 2028 — αν και η ζήτηση στην Ιταλία επίσης αποδυναμώθηκε μετά τη λήξη του επιδοτούμενου προγράμματος. Οι αγορές στην Αυστρία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Τσεχία συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, κυρίως λόγω σταθερής πολιτικής στήριξης και αυξημένης ευαισθητοποίησης για ενεργειακή ανεξαρτησία. Στις Κάτω Χώρες, ο συνδυασμός δυναμικών τιμολογίων, εκτεταμένης χρήσης έξυπνων μετρητών και απαλλαγής από τον ΦΠΑ για φωτοβολταϊκά και οικιακή αποθήκευση ενίσχυσε τη ζήτηση. Στη Σουηδία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις οδήγησαν σε αριθμό-ρεκόρ νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση.

Στη Γαλλία, η επικείμενη λήξη του μηχανισμού Access Régulé à l’Électricité Nucléaire Historique (ARENH) στις 31 Δεκεμβρίου 2025 αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κίνητρα για αυτοκατανάλωση, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην αγορά για τους οικιακούς καταναλωτές αυξάνονται και γίνονται πιο ασταθείς, σύμφωνα με την EUPD Research. Για τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ηγηθούν του επόμενου κύματος επέκτασης της οικιακής αποθήκευσης». Ωστόσο, δεδομένης της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών αποθήκευσης, αναμένεται γενική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή αγορά οικιακής αποθήκευσης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική μεταξύ των κατασκευαστών. Σύμφωνα με έρευνες της EUPD Research, η BYD διατήρησε την ηγετική της θέση στην Ευρώπη το 2024 με μερίδιο αγοράς περίπου 20%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 21% φέτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας