Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο συνέστησε να μην καταβληθεί μέρισμα για τα αποτελέσματα του 2024, ευθυγραμμιζόμενο με τη θέση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία την περασμένη χρονιά.
Η απουσία μερίσματος δεν είναι βοηθητική για την κυβέρνηση, η οποία κατέχει λίγο πάνω από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς αντιμετωπίζει πτώση στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υψηλό πληθωρισμό, αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Οι μετοχές της Gazprom υποχώρησαν κατά 4,42% στις 130,5 ρούβλια στο χρηματιστήριο της Μόσχας στις 13:35 GMT μετά την ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την πολιτική μερισμάτων που ενέκρινε το 2019, η Gazprom οφείλει να διαθέτει το 50% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της για την καταβολή μερίσματος. Η Gazprom ανέφερε τον περασμένο μήνα καθαρά κέρδη για το 2024, έπειτα από ζημία σχεδόν 7 δισ. δολαρίων το 2023 – την πρώτη της ετήσια ζημία από το 1999 – λόγω της κατάρρευσης των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κάποιοι αναλυτές της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο καταβολής κάποιου είδους μερίσματος.
Πηγή από τον κλάδο που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η Gazprom αντιμετωπίζει υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω των υψηλών επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει σε ιστορικό υψηλό 21% από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Gazprom βάσει των ρωσικών λογιστικών προτύπων, οι τόκοι επί του χρέους της διπλασιάστηκαν το 2024 στα 482,5 δισ. ρούβλια, από 238,6 δισ. ρούβλια το 2023. «Τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν ότι οι πληρωμές τόκων της Gazprom θα αυξηθούν φέτος, επομένως η εταιρεία πιθανόν αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους της αντί να καταβάλει μέρισμα», ανέφεραν αναλυτές της PSB.
Από την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Gazprom έχει καταβάλει μόνο μία φορά ενδιάμεσο μέρισμα – το φθινόπωρο εκείνου του έτους, χάρη στα αυξημένα έσοδα από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο. Η Gazprom επίσης δεν κατέβαλε μέρισμα για τα αποτελέσματα του 2021, ακυρώνοντας το ετήσιο μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998, λόγω υψηλών φόρων και δαπανών.