Μενού Ροή
motor oil elpe
Motor Oil (ΜΟΗ) εναντίον Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)-Βίοι παράλληλοι

Σε ό, τι αφορά την «κόντρα» μεταξύ των δύο μετοχών ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ισχύει ότι οι δύο μετοχές συσχετίζονται σοβαρά μεταξύ τους ως προς τις αποδόσεις σε βάθος ετών.

fast finance elpe motor oil

 

Ακόμα και στις μέρες μας, που πλέον οι δύο όμιλοι μεταμορφώνονται σταδιακά υπέρ ΑΠΕ, κινούνται με κοντινή απόσταση.

Η αλήθεια είναι ότι η ΜΟΗ «ξέφυγε» λιγάκι από τις αρχές του έτους, όπως προηνεφέρθη με την ετήσια απόδοση να πλησιάζει το +13% αντί των ΕΛΠΕ στο +7%.

Αυτό μπορεί να έχει δύο μεταφράσεις. Η μία σχετίζεται με την προσδοκία των επενδυτών ότι στο βραχυπρόθεσμο, η ΜΟΗ θα παραδώσει καλύτερα θεμελιώδη, ή απλά βελτίωσε κατά τί τη θέση της έναντι των ΕΛΠΕ. H δεύτερη σχετίζεται με την κατά καιρούς απόκλιση των δύο μετοχών, όπως φαίνεται και στα διαγράμματα, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συρρικνώνεται, Εξάλλου, οι δύο μετοχές εναλλάσσονται σε υπερ-υποαποδόσεις συχνά πυκνά.

Και μην ξεχνάμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που «χετζάρουν» τη μία με την άλλη, μόλις αντιληφθούν ότι η διαφορά αυτή ανοίγει αρκετά, προφανώς σορτάροντας εκείνη που υπεραποδίδει και αγοράζοντας εκείνη που υποαποδίδει, με την προσδοκία μεταστροφής της συνθήκης.

Διαγραμματικά, τα μεν ΕΛΠΕ έχουν κατοχυρώσει τα 7,40 με σημαντική μεσοσταθμική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και ο δρόμος είναι ανοιχτός προς για τα 8,80-9,10€.

Η πρώτη στήριξη φαίνεται στα 7,6, με ανοχή έως και τα 7,2€.

fast finance elpe motor oil

 

Για τη δε ΜΟΗ, βρίσκεται σε τροχιά για τα 28,80, ως στόχο από την πρόσφατη διάσπαση ενός πολύμηνου σχηματισμού συσσώρευσης.

Η πρώτη στήριξη φαίνεται στα 26,10, με κύρια την περιοχή των 23.

 

fast finance elpe motor oil

 

Ως προς τα χρηματοοικονομικά τους, σε αδρές γραμμές επιβεβαιώνεται ότι οι δύο Όμιλοι διάγουν ..κοινό βίο. Τα μεγέθη σε όλα τα επίπεδα είναι παραπλήσια, όπως φαίνεται και στον πίνακα.

 

fast finance elpe motor oil

 

Τέλος, η εικόνα καθαρίζει με μια ματιά στις ενεργειακές της Wall Street: ο εκείθεν κλάδος κερδίζει μόλις 1,5% από 1/1 και χάνει 3,8% στις 52 εβδομάδες (τα ΕΛΠΕ γράφουν +8% και -4% αντίστοιχα, η ΜΟΗ +12,7% και +7% αντίστοιχα).

Από τις 23 αμερικανικές, οι 19 βρίσκονται σε θετικό βραχυπρόθεσμο momentum και πάνω από τον 20άρη ΚΜΟ, ενώ μόλις οι 9 διατηρούν τόσο καθαρή μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, όπως τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ που βρίσκονται σε καλή ανοδική τροχιά.

 

 

fast finance elpe motor oil

 

 

fastfinance

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας