Μενού Ροή
triantopoulos
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεπερνά τα 23 εκ.€ η ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Μαγνησίας

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας, αλλά και περιοχών της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν σημαντικά, με μεγάλες καταστροφές, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023“, τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος και συμπληρώνει: “Πρόκειται για ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και την αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους τους οποίους οι πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις ενέταξαν στο καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Μέχρι τώρα, μόνο μέσα από αυτά τα τρία εργαλεία στήριξης έχουν χορηγηθεί προς πλημμυροπαθείς στις πληγείσες περιοχές περισσότερα από 246 εκατ. ευρώ, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε πρόκειται για κτηνοτροφικές μονάδες. Πρόκειται για ένα ποσό που προκύπτει μόνο ως άθροισμα τριών σχημάτων, αυτών της πρώτης αρωγής, της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προς εργαζόμενους, χωρίς να περιλαμβάνει τους πόρους που έχουν εγκριθεί, αλλά και διατεθεί, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τη δημοσιονομική επίπτωση και άλλων σχημάτων και μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.

Από την παραπάνω ενίσχυση στη Μαγνησία, αθροιστικά, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ προς 8.401 περιπτώσεις δικαιούχων, με τη διαδικασία ελέγχων, διασταυρώσεων και πληρωμών να συνεχίζεται με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα:

(1) Μέσα από την πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν χορηγηθεί προς τη Μαγνησία 14,7 εκατ. ευρώ προς 4.927 περιπτώσεις νοικοκυριών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών μονάδων, με τη διαδικασία διασταυρώσεων να συνεχίζεται και – αντιστοίχως – η πορεία των καταβολών της πρώτης αρωγής προς τους δικαιούχους.

(2) Μέσα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση το ειδικό καθεστώς που διαμορφώθηκε, για την κάλυψη των ζημιών στη φυτική παραγωγή έχουν χορηγηθεί – ως προκαταβολή αποζημίωσης – προς τη Μαγνησία 6,3 εκατ. ευρώ προς 1.429 περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων (αραβόσιτος, βαμβάκι, μηδική, μήλα, τομάτα, τριφύλλι), ενώ τις επόμενες ημέρες θα χορηγηθεί προκαταβολή αποζημίωσης και για άλλες καλλιέργειες και θα αποκατασταθούν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που προέκυψαν κατά την καταβολή της αποζημίωσης στις παραπάνω καλλιέργειες για να λάβουν την προβλεπόμενη προκαταβολή της αποζημίωσης.

(3) Μέσα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση τις ειδικές προβλέψεις, για την κάλυψη των απωλειών στη ζωική παραγωγή έχει χορηγηθεί – ως προκαταβολή αποζημίωσης – προς τη Μαγνησία 1,2 εκατ. ευρώ προς 190 περιπτώσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

(4) Μέσα από το σχήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους πλημμυροπαθών επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας έχουν χορηγηθεί προς τη Μαγνησία περίπου 884.000 ευρώ προς 1.855 περιπτώσεις εργαζομένων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ τις επόμενες ημέρες την αποζημίωση θα λάβουν οι δικαιούχοι και για το μήνα Νοέμβριο και οι δικαιούχοι που θα προκύψουν, από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις, μέσα από τα νέα στοιχειά των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το σύνολο του τριμήνου.

Με αφορμή τις καταβολές των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας και της συνέχισης αυτών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε «μέχρι τώρα στη Μαγνησία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας, η συνολική ενίσχυση έχει ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ προς 8.400 περιπτώσεις πλημμυροπαθών της περιοχής μας μέσα από την πρώτη αρωγή, μέσα από τις προκαταβολές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με βάση το ειδικό καθεστώς που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση, αλλά και μέσα από το σχήμα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προς εργαζόμενους πλημμυροπαθών επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας. Και, φυσικά, η υλοποίηση όλων αυτών των σχημάτων συνεχίζεται, με νέες καταβολές τις επόμενες ημέρες και προσαρμογή όπου χρειάζεται, παράλληλα με την υλοποίηση άλλων εργαλείων και μέσων στήριξης, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας