Μενού Ροή
Viohalco: Το ενεργειακό κόστος, η στροφή των επενδυτών και οι τρεις μετοχές στον FTSE 25

H διαρκής μείωση του ενεργειακού κόστους, για τον πιο ενεργοβόρο όμιλο της χώρας, είναι ένας από τους καταλύτες που αλλάζει τα δεδομένα για την τρέχουσα χρήση, φέρνοντας νέες μεγάλες προσδοκίες κερδοφορίας. Ο λόγος για τον όμιλο Viohalco, μακράν το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας με τις τρεις εισηγμένες, τις πολυάριθμες θυγατρικές και τα δεκάδες εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη, που χθες βρέθηκε με έμφαση στο προσκήνιο της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις δύο από τις τρεις μετοχές να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η μετοχή της μητρικής Viohalco έκλεισε με άνοδο 4,45% στα 6,10 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά από το 2013 όταν και ξεκίνησε η διπλή διαπραγμάτευση με το Euronext, την περίοδο που άλλαξε η φορολογική έδρα του ομίλου και μεταφέρθηκε στο Βέλγιο. Μόνο το τελευταίο ανοδικό 8ήμερο της αγοράς, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 9,12%, ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφει άνοδο 52,31%, επίδοση που είναι από τις καλύτερες στον FTSE 25 φέτος.

Παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει κάνει η μετοχή, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 1,58 δισ. ευρώ, την ώρα που κατέχει το 85% της ElvalHalcor (που αποτιμάται στα 758 εκατ. ευρώ) και το 80% της Cenergy Holdings (που πλέον αποτιμάται στα 1,19 δισ. ευρώ.

ElvalHalcor

Ο βραχίονας στον κλάδο των μετάλλων, η ElvalHalcor, έχοντας άνοδο 13,48% το τελευταίο 8ήμερο, βελτιώνει τη θέση της στο ταμπλό, ενώ το 2023 είναι στο +24,69%. Χθες, έκλεισε πάνω από τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, ήτοι ενάμιση χρόνο πίσω, ενώ έκανε και το μεγαλύτερο όγκο του 2023, διακινώντας 669.508 τεμάχια μέσω 1,35 εκατ. ευρώ τζίρου.

Ασφαλώς, η αποτίμηση των 758 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική είναι έναν όμιλο που παράγει το 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ, πραγματοποιεί το 8,3% των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, στηρίζει 22.600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ ενεργοποίησε την παραγωγή προστιθέμενης αξίας 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

 

Cenergy Holdings

Εδώ μιλάμε για το πλέον θεαματικό ενεργειακό… play, για μια εταιρεία που συμμετέχει σε μερικά από τα πιο κομβικά ενεργειακά έργα του πλανήτη, στις πιο δύσκολες και απαιτητικές ενεργειακές συνδέσεις, είτε μέσω των σωλήνων χάλυβα, είτε μέσω των καλωδίων τεράστιων δυνατοτήτων. Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στα προσόντα της την τελευταία διετία στο EnergyMag.gr. Πλέον, το ανεκτέλεστο έχει φτάσει στα 2,27 δισ. ευρώ, με το 80% αυτού να προέρχεται από συμβάσεις του εξωτερικού, κάτι που δεν έχει άλλος ελληνικός όμιλος.

Κάποιοι την ανακαλύπτουν τώρα… Και μάλιστα επαγγελματίες. Μετά τη Eurobank Equities που πρόσφατα έδωσε τιμή στόχο τα 7,20 ευρώ, χθες η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής, οριοθετώντας επίσης τα 7,50 ευρώ ως το στόχο, με σύσταση για αποδόσεις ανώτερες της αγοράς.

Πάντως, υπήρξαν και κάποιες μικρότερες επενδυτικές εταιρείες που είχαν δει την αξία που… κρύβονταν στη συγκεκριμένη εταιρεία και μετοχή. Η Optima Bank το Δεκέμβριο του 2021 είχε ξεκινήσει την κάλυψη της μετοχής, οριοθετώντας τότε την τιμή – στόχο στα 4,50 ευρώ, τα οποία φυσικά η μετοχή έχει υποσκελίσει προ πολλού. Φέτος τον Ιανουάριο ήταν η σειρά της ανερχόμενης Ambrosia Capital, του Τάσου Αστυφίδη, να κάνει focus στη μετοχή, δίνοντας στόχο τα 4,30 ευρώ. Παράλληλα, το φετινό Μάρτιο, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ σε δική της ανάλυση, έδωσε τιμή – στόχο τα 5 ευρώ.

Χθες η μετοχή έκλεισε με νέο ράλι 5,18% στα 6,29 ευρώ που ασφαλώς αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά. Κερδίζει 12,12% το τελευταίο ανοδικό 8ήμερο, ενώ το 2023 είναι στο +108,28%. Από την προσεχή Δευτέρα θα είναι μέλος του FTSE 25 στη θέση του ΟΛΠ.

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας