Μενού Ροή
Πάνω από τα 10 ευρώ η ΔΕΗ – Υψηλό ενάμιση έτους - «Βλέπει» αυτοδυναμία

Αποτελώντας – όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις στο EnergyMag.gr – την πιο… έγκυρη δημοσκόπηση τουλάχιστον από την πλευρά του χρηματιστηρίου, η μετοχή της ΔΕΗ υπερκέρασε χθες σε κλείσιμο και τα 10 ευρώ, κάτι που δεν είχε κάνει τόσο το πεντάμηνο του 2023, όσο και το 12μηνο του 2022!

Πάνω από τα 10 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης είχε να κλείσει από το Νοέμβριο του 2021, ήτοι ενάμιση χρόνο πίσω, όταν τότε η ΔΕΗ εισέρχονταν στο δείκτη MSCI Standard Greece ύστερα από τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ.

Χθες λοιπόν η μετοχή έκλεισε στα 10,06 ευρώ με άνοδο 0,95%, ενώ διακίνησε ισχυρό τζίρο 9,36 εκατ. ευρώ, με όγκο 929.971 τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση αναρριχήθηκε στα 3,84 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση του FTSE 25 και στη 2η από πλευράς ενεργειακού κλάδου, πίσω από τη Μυτιληναίος που αποτιμάται στα 4,24 δισ. ευρώ.

H ΔΕΗ, πέραν των επιχειρηματικών δεδομένων που φυσικά εξελίσσονται καλά, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ γόνιμο στάδιο σημαντικών εξελίξεων, «διαβάζει» θετικά τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καθηλωτικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, το οποίο έρχονται να ενισχύσουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο όμιλος συνάπτει πολλαπλές συνεργασίες με άλλους εγχώριους ομίλους σε πράσινα έργα, εμπλουτίζει το δικό της πράσινο χαρτοφυλάκιο με εξαγορές, όπως έξανε με τη Voltera, ενώ έως το Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεγάλη εξαγορά της Enel Romania, Ένα deal αξίας αξίας 1,26 δισ. ευρώ που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά της τελευταίας 15ετίας από ελληνική εταιρεία διεθνώς και ένα από τα ισχυρότερα deal στο εξωτερικό από ελληνική εταιρεία από καταβολής του ελληνικού επιχειρείν.

Από εκεί και πέρα, αυτό που «εγγυάται» την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ απρόσκοπτα και χωρίς… δοξασίες και πειράματα κρατικοποιήσεων, είναι η συνέχιση της πολιτικής της τελευταίας τετραετίας, που άλλαξε την εικόνα της Επιχείρησης, την ξεκόλλησε από το κατώφλι της χρεοκοπίας και την κατέστησε – ξανά – έναν ανταγωνιστικό «παίκτη» στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται με υψηλή συχνότητα τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αλλάζουν προς το καλύτερο το βασικό σενάριο των επενδυτών ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υποδεικνύουν ότι όχι μόνο θα συγκροτηθεί από τη ΝΔ μια κυβέρνηση με αρκετά άνετη αυτοδυναμία, αλλά το κυβερνών κόμμα θα έχει και συντριπτική διαφορά στον αριθμό βουλευτών.

Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα οι αριθμοί που δίνονται σήμερα από τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει από τους ψηφοφόρους μια απόλυτα καθαρή εντολή για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει, με ελάχιστα περιθώρια να αμφισβητηθεί κοινοβουλευτικά.

Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν αυξήσει την... όρεξη των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, καθώς επιβεβαιώνουν με το παραπάνω το σενάριο της γρήγορης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει και σε εντελώς διαφορετικούς υπολογισμούς για τις αποτιμήσεις των μετοχών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια bull market με διάρκεια και ένταση.

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια «καραντίνας», με την επενδυτική βαθμίδα να είναι πλέον το κυρίαρχο story για τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Το χρηματιστήριο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, δείχνει να πιστεύει πλέον στη σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από όλες τις άλλες ανοδικές εξάρσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Η ΔΕΗ θα βγει πολλαπλά ωφελημένη από αυτές τις εξελίξεις και η μετοχή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά αυτές τις προσδοκίες. Θυμίζουμε πως η μετοχή «πανηγύρισε» με ράλι +15,93% τη Δευτέρα 22 Μαΐου το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, ενώ από τις αρχές του περασμένου μήνα ενισχύεται κατά 28,64%. Ο τίτλος ξεκίνησε το έτος από τα 6,55 ευρώ που σημαίνει ότι ήδη καταγράφει άνοδο 53,47%, ενώ από το χαμηλό της 5ης Ιουλίου 2022 και τα 4,9420 ευρώ, ενισχύεται σε ποσοστό 103,56%. Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο εκλογικό έτος, το 2019, η μετοχή της ΔΕΗ είχε κλείσει με ράλι +220%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας