Μενού Ροή
Alpha Finance: Νέες τιμές-στόχοι για Helleniq Energy και Motor Oil

Στην ανάλυση των προοπτικών του κλάδου διύλισης στην Ελλάδα προχώρησε η Διεύθυνση Ανάλυσης της Alpha Finance διατηρώντας τις συστάσεις αγοράς για την HELLENiQ ENERGY και την Motor Oil, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις τιμές στόχους προς τα πάνω, στα €9,14 για την πρώτη και στα €25,56 για τη δεύτερη, με περιθώριο συνολικής απόδοσης 46% και 51% αντίστοιχα.

Παράλληλα, και οι δύο Όμιλοι διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών καθώς και μερισματικές αποδόσεις άνω του 8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-26.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής, η HELLENiQ ENERGY διαπραγματεύεται 4,2 φορές τα καθαρά κέρδη και 4 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA), ενώ η Motor Oil, 3,0 φορές τα καθαρά κέρδη και 3,5 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του 2023.

Η Alpha Finance θεωρεί ότι στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, με τα περιθώρια διύλισης να αναμένονται ισχυρά, αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά που καταγράφηκαν στο β’ τρίμηνο του έτους, ο κλάδος διύλισης αναμένεται να πρωτοστατήσει, τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια, όσο και στη δημιουργία δικτύου LNG, θέτοντας την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στροφή προς χρήση νέων πρώτων υλών, η προώθηση εναλλακτικών καυσίμων και άλλων μορφών πράσινης ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα, η βιομάζα και το υδρογόνο, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μετάβαση των εταιρειών και κατ’ επέκταση της χώρας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα (net zero) έως το 2050.

Και οι δύο Όμιλοι, άλλωστε, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών (RES), προσδοκώντας αυτό να ανέλθει στο 1GW μέχρι το 2026 και να ξεπεράσει τα 2GW στο 2030. Η HELLENiQ ENERGY, προωθεί τη μετεξέλιξή της μέσω του Vision 25 επενδυτικού της σχεδίου, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό και προχωρήσει στην νέα εταιρική της ταυτότητα, με την εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται στα 341MW.

Η Motor OilΜΟΗ +0,91%, έπειτα και από την έγκριση των Εποπτικών Αρχών και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, η οποία αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να αναδειχθεί ηγέτης της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα (793MW).

H Alpha Finance εκτιμά ότι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και αύξησης του ενεργειακού δυναμικού από ΑΠΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις σημαντικού rerating, κυρίως για την Motor Oil, έπειτα και από την ολοκλήρωση της εξαγοράς, καθώς έτσι μειώνεται η μεταβλητότητα της κερδοφορίας, ενώ η HELLENiQ ENERGY, έπειτα και από την ολοκλήρωση της συντήρησης και των τριών μονάδων διύλισης φέτος, αναμένεται να προχωρήσει δυναμικά και πιθανότατα να επιταχύνει την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διατηρώντας έτσι την ηγέτιδα θέση που κατέχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας