Μενού Ροή
vardinogiannis peristeris
UtilityCo: Κοινή "ομπρέλα" ΗΡΩΝ-nrg - Ο νέος ισχυρός «παίκτης» στην ενέργεια από τις Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα – Η αγορά, οι στόχοι και ο ανταγωνισμός

Τον τρίτο ισχυρότερο πόλο στην αγορά ενέργειας σύμφωνα με τα τωρινά μερίδια αγοράς – αλλά πιθανότατα τον πλέον ανερχόμενο – αν συνυπολογιστούν οι επιμέρους παράμετροι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ατού αυτής της σύμπραξης δημιουργεί πλέον το deal μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, βάζοντας κάτω από κοινή ομπρέλα τις εταιρείες nrg και ΗΡΩΝ.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα deal στον ενεργειακό κλάδο που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς το αθροιστικό μερίδιο αγοράς του νέου εταιρικού σχήματος (UtilityCo) φτάνει το 17%, που το φέρνει στην 3η θέση πίσω από τη ΔΕΗ (50%) και την Protergia της Metlen (22%). Οι τρεις πλέον ισχυροί πόλοι της ενέργειας, θα ελέγχουν το 85% της αγοράς, ενώ η μάχη θα δοθεί τα επόμενα χρόνια για τη δεύτερη θέση αλλά και τη διεκδίκηση μεριδίων σε μια αγορά που μεταλλάσσεται και εξελίσσεται διαρκώς.

Παράλληλα, αυτό το deal επιφέρει επιπλέον πίεση στον όμιλο Helleniq Energy που μέσω της Elpedison την οποία πλέον ελέγχει κατά 100% μετά την εξαγορά του ποσοστού των Ιταλών, φιλοδοξούσε να γίνει ο τρίτος ενεργειακός πόλος λιανικής με πρώτη στόχευση το 10% από περίπου 6% που κατέχει σήμερα. Πλέον η Elpedison, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, «κλειδώνει» στην 4η θέση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έσοδα, πρεστίζ και άλλες παραμέτρους.

Σύνθετο και deal με πολλές παραμέτρους

H συμφωνία μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα για κοινή εταιρική ομπρέλα στο χώρο της αγοράς ενέργειας, είναι ένα σύνθετο και καλά σχεδιασμένο deal. Η Motor Oil θα εισφέρει το 100% της nrg (πλην των δραστηριοτήτων της ηλεκτροκίνησης, e-mobility InCharge και micro-mobility, Automotive Solutions), το 50% της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) και το 35% της Korinthos Power, καθώς και μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της, η ΓΕΚ Τέρνα θα εισφέρει το 100% της ΗΡΩΝ (πλην των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων, τη δραστηριότητα του energy trading, του ΦΟ.Σ.Ε. και της ηλεκτροκίνησης), το 100% της ΗΡΩΝ II (441 MW) το υπόλοιπο 50% της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, και θα λάβει μετρητά συνολικού ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ. Παρόμοια σύνθετη συμφωνία με τέτοιες παραμέτρους δεν έχει επαναληφθεί στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχήμα τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου θα έχει ο Λουκάς Δημητρίου, σημερινός CEO της Ήρων, ενώ αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος και γενικός διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων θα είναι ο Αναστάσιος Λωσταράκος, προερχόμενος από την nrg. Τέλος τη θέση του General Manager Energy Portfolio αναλαμβανει o Κώστας Μπασλής, διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Ήρων.

To εκτόπισμα της νέας εταιρείας

Η UtilityCo θα μπει με ιδιαίτερες αξιώσεις στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, καθώς ήδη θα εξυπηρετεί περίπου 550.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,5 GW. Συνάμα, θα επιτευχθούν σημαντικές συνέργειες σε κοινές – έως τώρα – δραστηριότητες που θα ενοποιηθούν, όπως προμήθειες, εμπορική δραστηριότητα και διαχείριση ενέργειας, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω καθετοποίηση.

Το προσωρινό όνομα της νέας εταιρείας θα είναι το UtilityCo, η οποία θα έχει «προίκα» πέραν της μονάδας της Κομοτηνής, ισχύος 877 MW, τον πλήρη έλεγχο της μονάδας ΗΡΩΝ II, ισχύος 441 MW και συμμετοχή 35% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο (Korinthos Power), ισχύος 437 MW.

Η UtilityCo θα εξυπηρετεί συνδυαστικά 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας πωλήσεις 8,3 TWh και μερίδιο αγοράς περίπου 17%, βάσει μεγεθών του 2024. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί 61.000 πελάτες φυσικού αερίου, με μερίδιο αγοράς 11% στον συγκεκριμένο τομέα.

Η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,4% έως το 2030, ακολουθώντας τις παγκόσμιες μεγα-τάσεις. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά προμήθειας παραμένει κατακερματισμένη, με παρόχους μικρής κλίμακας να ελέγχουν περίπου το 10%.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται προοπτική ανάπτυξης σε τμήμα της αγοράς που υπερβαίνει τα 11 TWh τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την προσθήκη άνω των 6 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα την περίοδο 2025–2030, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για ισχύ εξισορρόπησης στο σύστημα.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence), καθώς και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών.

Κατακερματισμένη αγορά

Την τελευταία 15ετία «χτίστηκε» μια αγορά που – όπως έγινε και με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών - «πάτησε» σε κάποιους ευνοϊκούς αρχικά όρους, στο όνομα του ανοίγματος του συγκεκριμένου τομέα, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Όμως, όπως έγινε και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που αρχικά δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολλές εταιρείες αλλά στο τέλος έμειναν ελάχιστες (συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν), έτσι – νομοτελειακά – θα γίνει και στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας.

Η αγορά των ενεργειακών παρόχων είναι κατακερματισμένη, έφτασαν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο πάνω από είκοσι εταιρείες, με πολλές εξ αυτών να αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας, ενώ τα τελευταία χρόνια ο κλάδος βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης, με τη δημιουργία λίγων ισχυρών και βιώσιμων πόλων. Η αγορά άλλωστε έδειξε πως όσες εταιρείες δεν έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή δεν παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που πουλούν, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Οι είκοσι και πλέον εταιρείες ήταν υπερβολικά πολλές για μια αγορά με το μέγεθος της ελληνικής, με περίπου 7 εκατ. μετρητές.

Μερίδια

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο σύνολο της αγοράς καταγράφηκε το μήνα Μάιο, με την εταιρεία ωστόσο να διατηρεί την ηγετική θέση στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ στο σύνολο της αγοράς τον Μάιο έπεσε στο 48,47% από 49,62% τον Απρίλιο και 51,08% τον Ιανουάριο του 2025.

Το μερίδιο της Metlen τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 21,45% έναντι 20,07% τον Απρίλιο και 18,57% τον Μάρτιο, καθιστώντας τη ως το δεύτερο μεγάλο παίκτη στην αγορά. Ακολουθεί η Ήρων με μερίδιο 11% έναντι 10,79% τον Απρίλιο. Με την άνοδο αυτή η εταιρεία προσεγγίζει το μερίδιο που κατείχε τον Μάρτιο, που ήταν 11,46%.

Την τέταρτη θέση στην αγορά κατέχει σταθερά η Elpedison, που μετά την εξαγορά από τη HellenIQ Energy του

μεριδίου της ιταλικής Edison και την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας, έχει θέσει ως στόχο το 10% της αγοράς. Πάντως τον Μάιο το μερίδιο της Elpedison, που βρίσκεται σε φάση μετάβασης, αυξήθηκε ελαφρώς στο 5,74% από 5,58% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί η NRG με ελαφρά αύξηση στο 4,28%, το Φυσικό Αέριο με 3,55%, η Ζενίθ με 2,60%, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες μοιράζονται το 2,91% της αγοράς, έχοντας μερίδια κάτω του 1% η καθεμία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας