Πιστή στο ολιστικό της πλάνο μετασχηματισμού που περιλαμβάνει αφενός τη σταθερή απομάκρυνση από το λιγνίτη, αφετέρου τη σταδιακή αντικατάσταση των εσόδων που προέρχονται από παλιές μορφές ενέργειας από άλλες πηγές, την ώρα που πρέπει να παρουσιάζονται οφέλη για τους μετόχους αλλά και ξεκάθαρη βελτίωση στη λειτουργία της επιχείρησης παραμένει η ΔΕΗ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Ο κ. Στάσσης τόνισε πως οι φετινές επενδύσεις θα είναι συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, νούμερο εξαιρετικά μεγάλο που – ασχέτως αν επιβεβαιωθεί – φέρνει τη ΔΕΗ στην κορυφή της επενδυτικής πυραμίδας όχι μόνο στο Χρηματιστήριο και στη χώρα, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια και πιθανότατα και σε όλη την Ευρώπη.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «θωράκιση» της πράσινης παραγωγής της ΔΕΗ μέσω επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) και άλλα έργα που θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστική δικλίδα στη νέα εποχή, όπου έως το 2027 στοχεύει το 65% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ από 27% σήμερα.
Ο CEO της ΔΕΗ επιβεβαίωσε τη στρατηγική στόχευση για EBITDA 2 δισ. ευρώ το 2025 (έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2024), ενώ προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με στόχο να αυξήσει τις ίδιες μετοχές από το 6% στο 10%, καθώς υποστήριξε ότι η τιμή είναι χαμηλή. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση θέλει ταυτόχρονα να δείξει τους επενδυτές ότι διαθέτει πλάνο ενίσχυσης της εσωτερικής αξίας και άρα του μερίσματος αλλά και να πείσει για την προοπτική επίτευξης των φιλόδοξων στόχων.
Το κλίμα και η απόδοση των ΑΠΕ
Σχολιάζοντας την απόδοση των ΑΠΕ φέτος, ο κ. Στάσσης τόνισε πως «ξεκινάμε τη χρονιά με χαμηλούς υδάτινους πόρους. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς στην επιχείρησή μας – οι υδροηλεκτρικές μας μονάδες έχουν κυκλική παραγωγή. Επιπλέον, δεν είχαμε πολλούς ανέμους, ειδικά στη Ρουμανία, κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα ανακάμψει – ο Απρίλιος ήταν ήδη πολύ καλός.
Στατιστικά, περιμένουμε ότι οι άνεμοι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, με διακύμανση συν/πλην 5%. Υπάρχει επίσης μια εποχική επίδραση στο δίκτυο διανομής, η οποία θα αποκατασταθεί. Κάτι παρόμοιο συνέβη και το 2023. Το μόνο που δεν θα ανακτηθεί είναι η ανεπαρκής ποσότητα νερού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Παρά ταύτα, επιβεβαιώνουμε τον στόχο μας για EBITDA 2 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα παραδώσουμε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας».
Συνάμα, αναλυτές έθεσαν το ζήτημα της πτώσης των capture prices στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, καθώς και την αυξανόμενη συχνότητα των περικοπών, με τον Γιώργο Στάσση να υπογραμμίζει ότι η στρατηγική της ΔΕΗ ενσωματώνει εξ αρχής την πρόκληση αυτή μέσω επενδύσεων σε ευέλικτη παραγωγή, αποθήκευση ενέργειας και φυσικό αέριο. Η κάθετη ενσωμάτωση (integrated model) και η ύπαρξη πελατολογίου επιτρέπει την εσωτερική εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου, καθιστώντας τη ΔΕΗ ανθεκτική στις μεταβολές της ημερήσιας καμπύλης ζήτησης.
Φρένο στη διαρροή πελατών
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του αναφορικά με την αγορά λιανικής, όπου σημείωσε πως η ΔΕΗ βλέπει υγιή ανταγωνισμό και μετατόπιση της αγοράς προς σταθερά τιμολόγια, κάτι που ερμηνεύει ως ωρίμανση των καταναλωτών. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε υποχώρηση του ρυθμού απώλειας πελατών, κάτι που απέδωσε στη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης, ενώ προέβλεψε περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς.
Οι επενδύσεις
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα ανέλθουν φέτος στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα αυτών θα αφορούν τα έργα ΑΠΕ. Η εταιρεία όμως κινείται για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, τομέας όπου στοχεύει να διεισδύσει τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια για είσοδο στην κινητή. Το πρώτο φετινό τρίμηνο έγιναν επενδύσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ με αιχμή (κατά 89%) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς εστίασης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση WACC (Weighted Average Cost of Capital) για τον κλάδο διανομής, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καταληκτικό σημείο και άφησε να εννοηθεί ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες:
«Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω σε αυτό το στάδιο. Πιστεύουμε ότι θα τιμήσουμε τους προβλεπόμενους στόχους μας. Υπάρχει μια αρχική συζήτηση με τη ρυθμιστική αρχή, και έχουμε ήδη καταθέσει το αίτημά μας. Περιμένουμε την αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής. Έχω περάσει αυτή τη διαδικασία πολλές φορές στην καριέρα μου σε διάφορες χώρες, και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα κατάλληλο σημείο. Δεν πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα μας οδηγήσει σε αλλαγή των προβλέψεών μας».
Ουσιαστικά, ο CEO της ΔΕΗ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά έδειξε πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε ένα αποδεκτό επίπεδο WACC που δεν θα επηρεάσει τους στόχους της εταιρίας. Σημειώνεται πως το WACC είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της επενδυτικής σκοπιμότητας των έργων και την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ρουμανία και άλλες χώρες
Στη Ρουμανία, το μερίδιο αγοράς σε ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και ηλιακά) σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26%, ενώ η ενσωμάτωση της Energo Group προσέθεσε 700 MW ανανεώσιμης ισχύος. Ο κ. Στάσσης τόνισε πως η ΔΕΗ αναζητά τρόπους εποικοδομητικής επέκτασης σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ιταλία και Κύπρο. Συγκεκριμένα για την Ιταλία, σημείωσε ότι ήδη έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο τους έργο 32 MW.
«Αυτή η περιφερειακή εστίαση μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές διασύνδεσης και τις ευκαιρίες διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας, υποστηρίζοντας τόσο την επιχειρησιακή αποδοτικότητα όσο και το δυναμικό ανάπτυξης», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανό ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών της Total στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Στάσσης ήταν κατηγορηματικός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία της Total.
Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών
Έχοντας ήδη δημιουργήσει καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια, ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που θα φθάσει συνολικά (μαζί με τις μετοχές που έχει ήδη επαναγοράσει η επιχείρηση) έως και στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί για έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων, τον επόμενο μήνα. Ο κ. Στάσσης χαρακτήρισε πολύ φθηνή τη μετοχή της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη επένδυση που μπορούμε.