Μενού Ροή
ΔΕΗ: «Γραμμή» για το στόχο των 2 δισ. ευρώ στα EBITDA και 400 εκατ. κέρδη

Την επιβεβαίωση ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά ώστε να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο για EBITDA στα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κάνει σήμερα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Και αυτό, σε μια συγκυρία δύσκολη, με γεωπολιτικές κρίσεις, αλλά και μεγάλες αλλαγές από πλευράς κλιματικών δεδομένων που επηρεάζει τα («πράσινα») έργα της ΔΕΗ. Επίσης, θυμίζουμε ότι ο στόχος της διοίκησης είναι να επιτύχει καθαρή κερδοφορία 400 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Συνάμα, ο κ. Στάσσης αναμένεται να ανακοινώσει διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, έναντι 0,40 ευρώ που είχε δοθεί πέρυσι, για τη χρήση του 2023, που σημαίνει αύξηση κατά 50%. Η Επιχείρηση θα ανακοινώσει σήμερα μεγέθη 1ου τριμήνου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Τι προσδοκούν οι αναλυτές

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναφέρει πως διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και περιμένει στο πρώτο τρίμηνο αύξηση εσόδων 26% και στα 2,4 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 460 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 74 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 16%. Επίσης, επιβεβαιώνει την εκτίμηση της διοίκησης για EBITDA 2 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία πάνω από 400 εκατ. ευρώ με μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η Eurobank Equities από την πλευρά της, αναμένει EBITDA 450 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 68 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, ενώ επίσης αναμένει επιβεβαίωση του guidance της διοίκησης.

Η Optima Bank από την πλευρά της αναμένει κύκλο εργασιών στο 1ο τρίμηνο στα 2,466 δισ. ευρώ (+27,4%). Συνολικά εκτιμά πως το Opex (συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας) θα εκτιναχθεί κατά 36% στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμά πως το EBITDA θα διαμορφωθεί στα458 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 65,2 εκατ. ευρώ, σταθερά  σε ετήσια βάση. Η Optima Bank κάνει σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο γα τη μετοχή τα 19,7 ευρώ, αυξημένη κατά 42% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τι έδειξαν τα μεγέθη του 2024

Υπερδιπλασιαμό καθαρών κερδών και μεγάλη αύξηση του EBITDA ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το 2024, αν και η μόχλευση της παρέμεινε υψηλή, οι δείκτες ρευστότητας είναι επαρκείς, ενώ σε όρους αγοράς είναι πιο ελκυστική από άλλες εταιρείες του κλάδου.

Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 41%, η οποία να αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, στην πλήρη ενοποίηση των αποτελεσμάτων της Ρουμανίας και στην ενσωμάτωση της Κωτσόβολος. Αυτό σημαίνει πως μέσα στην τελευταία τριετία, από τη χρήση του 2021 όταν και έγινε η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ πέτυχε διπλασιασμό της λειτουργικής της κερδοφορίας. Το 81% των EBITDA προέρχεται από την Ελλάδα και το 19% από την Ρουμανία.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 426 εκατ. ευρώ, έναντι 206 εκατ. το 2023 (106,8%), γεγονός που επέτρεψε στη διοίκηση να προτείνει αυξημένο μέρισμα 0,40 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% έναντι του 2023.

Η βελτίωση των καθαρών κερδών οφείλεται κυρίως στις υποαξίες αποτίμησης παγίων στοιχείων και την αναστροφή ζημιών προηγούμενων περιόδων. Ο καθαρός δανεισμός της Επιχείρησης ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ. O κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 8,979 δισ. ευρώ από 7,687 δισ. ευρώ το 2023 (+16,8%).

Μερίδιο αγοράς σε προμήθεια και παραγωγή

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 51% το 2024 από 57% το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες Υψηλής Τάσης σε συνέχεια της λήξης των προϋπαρχόντων σταθερών τιμολογίων. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕH στην Ελλάδα μειώθηκε σε 34% το 2024 από 40% το 2023. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες λόγω της σταδιακής απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της Επιχείρησης έως το 2026. Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο της ΔΕH στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά/ηλιακά) αυξήθηκε σε 16% από 14% το 2023.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 3 δισ., με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕH για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής. Επενδύσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα με περίπου 85% αυτών να αφορά τις δραστηριότητες των ΑΠΕ, της ευέλικτης παραγωγής και της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 5,5GW στο τέλος του 2024 από 4,6GW το 2023 και ανέρχεται πλέον στα 6,2GW μετά την ολοκλήρωση έργων συνολικής ισχύος 0,7GW. Στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, καθώς έργα συνολικής ισχύος 3,7GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).

Μόλις στο 15% πλέον ο λιγνίτης

Η λιγνιτική παραγωγή το 2024 μειώθηκε κατά περίπου 28% σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2TWh, που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής παραγωγής της ΔΕH. Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ κατέγραψε μικρή αύξηση το 2024 σε σχέση με το 2023, παρά την μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω των μικρότερων εισροών στους ταμιευτήρες, και διαμορφώθηκε σε 6,2TWh, που αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής παραγωγής της ΔΕH.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας