Τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για την υποστήριξη της ψηφιακής και ενεργειακής ενδυνάμωσης της Ευρώπης παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Στάσσης στο συνέδριο AI & Tech Summit 2025, που διοργανώνει το περιοδικό Politico στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του με τον δημοσιογράφο του Politico, James Fernyhough, ο κ. Στάσσης παρουσίασε το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ ύψους 5,75 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση των πρώην λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο καθαρής ενέργειας και υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), 860 MW αποθήκευσης, καθώς και μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής.
Κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής είναι η κατασκευή ενός mega data center ισχύος 300 MW (επεκτάσιμου έως και 1.000 MW) στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η παροχή ενέργειας θα γίνεται behind the meter, χωρίς να επιβαρύνεται το εθνικό ενεργειακό σύστημα.
«Παρακολουθώντας τον τεράστιο μετασχηματισμό στον ψηφιακό κόσμο, βλέπουμε μια διαρκώς αυξανόμενη αλληλεξάρτηση με τον κόσμο της ενέργειας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύσεις σε επίπεδο κλάδου κοινής ωφελείας», σημείωσε ο κ. Στάσσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά για την κατασκευή μεγάλων data centers: διαθέσιμη βιομηχανική γη, ενεργειακές υποδομές, πλούσιους υδάτινους πόρους για ψύξη, έμπειρο εργατικό δυναμικό και διασυνδέσεις υψηλής τάσης. Η ιδιόκτητη γη της ΔΕΗ, απαλλαγμένη από αδειοδοτικά εμπόδια, ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής.
Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, του cloud computing και των προηγμένων αναλύσεων, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης.
Ο κ. Στάσσης ανέφερε επίσης τη δυνατότητα διασύνδεσης αντίστοιχων έργων σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ιταλία, μέσω οπτικών ινών, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργαζόμενων data centers που θα προσαρμόζονται στις τοπικές καιρικές συνθήκες.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη νέων ευρωπαϊκών πολιτικών, δήλωσε:
«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες πολιτικές για την κατασκευή των υποδομών. Αυτό που απαιτείται είναι ένας ευρύς διάλογος στην ΕΕ για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ηθικό πλαίσιο που πρέπει να τη συνοδεύει».
Το AI & Tech Summit 2025 αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαλόγου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συγκεντρώνοντας υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τεχνολογικούς ηγέτες και φορείς καινοτομίας από όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κοινό μέλλον στον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό.