Ανεβάζει στροφές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για δύο από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα (θα επεξεργάζονται άνω των 450 χιλ. τόνων αποβλήτων), τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα στην Κεντρική Μακεδονία.
Στο πλαίσιο αυτό, θέμα χρόνου θεωρείται η υπογραφή των συμβάσεων (το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2025) με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κ. Μακεδονίας για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη συμφωνία με τη Masdar, που ελέγχει πλέον την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων της τελευταίας μεταβιβάστηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Δυτικός τομέας
Η μία σύμβαση αφορά σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ) για το έργο υλοποίησης (διάρκεια κατασκευής 2 έτη) της «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ» στην Μαυροράχη, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης θα είναι κατά μέγιστο 27 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της και περιλαμβάνει την περίοδο εργασιών (μελέτη και κατασκευή) και την περίοδο υπηρεσιών (λειτουργία).
Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είχε «κολλήσει» για ένα μεγάλο διάστημα εξαιτίας προσφυγών από υποψηφίους αναδόχους που δεν επικράτησαν στο σχετικό διαγωνισμό προς το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο τις απέρριψε.
Η ΜΕΑ δυτικού τομέα θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας.
Ανατολικός τομέας
Η δεύτερη σύμβαση (προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ηλιόχωρα) έχει να κάνει με το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,8 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).
Η δεύτερη μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα διαχειρίζεται 150.200tn/a εκ των οποίων: 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο συνοχής, από ιδίους πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κανονική λειτουργία του έργου χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο), και 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων θα εξυπηρετεί τον δήμο Θέρμης και το 65% του δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν κομβικό σημείο για τη μελλοντική ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων και εντάσσονται στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τα έργα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού υλικών από τα σύμμεικτα απόβλητα (πράσινος κάδος), εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος), μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων καθώς και μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα (καφέ κάδος). Η εξυπηρετούμενη περιοχή των δύο μονάδων αφορά σχεδόν σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλην της ΠΕ Σερρών και του δήμου Κιλκίς, που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Επεξεργασίας Σερρών, η οποία είναι ήδη σε λειτουργία από το 2019.
Σέρρες
Μέσα στο 2025 αναμένεται να τρέξει και η αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών σε Μονάδα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η μονάδα διαχειρίζεται από τις εταιρείες ARCHIRODON, AKTOR και ENVITEC για διάστημα 25 ετών και εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, καθώς και τον δήμο Κιλκίς.