Μενού Ροή
Στροφή σχεδίου για τη λειψυδρία – Πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Τις κατάλληλες παρεμβάσεις για το φαινόμενο της λειψυδρίας κλήθηκε να επιλέξει η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος στερεύει πιο γρήγορα από τους ταμιευτήρες.

Το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας «υπερ-εταιρείας» που θα συγκέντρωνε όλους τους φορείς φαίνεται πως εγκαταλείπεται, δίνοντας τη θέση του σε μια πιο σύνθετη και αποκεντρωμένη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την καταπολέμηση του φαινομένου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου αλλά και άλλων αρμόδιων στελεχών.

Στο τραπέζι μπαίνει πλέον η ίδρυση περισσότερων νέων εταιρειών, δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες θα αναλάβουν να βάλουν τάξη σε έναν τομέα που μετρά σήμερα περίπου 730 διαφορετικούς φορείς. Παράλληλα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και μια δεύτερη μελέτη από τη Morgan Stanley, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τροποποιήσεις του τελικού μοντέλου.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Η ανάγκη μεταρρύθμισης γίνεται πιο πιεστική αν δει κανείς την εικόνα των αποθεμάτων. Οι τέσσερις ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική είχαν την περασμένη εβδομάδα μόλις 401 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, όταν πριν δύο χρόνια έφταναν το 1,1 δισ.

Η πτώση είναι καταιγιστική, με τον Μόρνο να έχει σχεδόν υποδιπλασιάσει τα αποθέματά του σε σχέση με το 2023.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία, η Αττική έχει επάρκεια μόλις για δύο ακόμη χρόνια.

Βραχυπρόθεσμες «ανάσες» και μακροπρόθεσμες λύσεις

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση, έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες γεωτρήσεις και περιορίστηκε η οικολογική παροχή του Εύηνου, προσθέτοντας πολύτιμους όγκους νερού. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες υδροληψίες από τη Βοιωτία, αν και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους αγρότες της περιοχής.

Στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνονται έργα αφαλάτωσης, μεταφορά νερού με πλοία από τον Αχελώο και επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των διαρροών που σήμερα φτάνουν το 15% του δικτύου.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου μέσω έργων που θα κοστίσουν περίπου 550 εκατ. ευρώ, καθώς και η αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού από την Ψυτάλλεια για άρδευση και βιομηχανική χρήση.

Δισεκατομμύρια στο τραπέζι

Οι συνολικές ανάγκες σε έργα ύδρευσης και άρδευσης για όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 10,24 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να «ξεδιψάσει» η Αττική.

Από την Κρήτη και τη Θεσσαλία μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, οι ξηρές ζώνες της Ελλάδας στέλνουν το ίδιο μήνυμα: το νερό δεν είναι δεδομένο και η διαχείρισή του απαιτεί άμεσα αποφάσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας